Turkse mededingingsautoriteiten hebben een boete van 480 miljoen Turkse lira, omgerekend €51 miljoen, opgelegd aan Unilever. De voedings-, was- en verzorgingsmiddelengigant wordt beschuldigd van kartelpraktijken bij de verkoop van ijs.

Unilever heeft misbruik gemaakt van haar dominante positie op de markt, zeggen de autoriteiten. Het bedrijf liet verkopers onder andere een exclusiviteitscontract tekenen. Ook zouden er illegale kortingen zijn gegeven aan doorverkopers.

Unilever noemt de uitspraak teleurstellend en zegt zich aan de regels te hebben gehouden. De firma gaat de beslissing van de Turkse autoriteiten met verschillende juridische handelingen aanvechten, liet Unilever weten aan NOS.

De Turkse autoriteiten hebben Unilever zestig dagen tijd gegeven om de contracten met doorverkopers zoals winkels aan te passen, zodat ze wel aan de wet voldoen. De Brits Nederlandse producent zegt het zeer belangrijk te vinden om aan alle lokale regels te voldoen en meent dat dit in Turkije ook zo is, schrijft Trouw in een nieuwsbericht.

Het is niet de eerste keer dat Unilever de fout in gaat, aldus AD. Het Europees Hof van Justitie strafte het bedrijf bijvoorbeeld omdat Unilever gratis vrieskisten gaf aan ijsverkopers, op voorwaarde dat bij het verkooppunt alleen ijs van Unilever over de toonbank ging. Daarnaast kreeg de firma in 2011 een boete van €104 miljoen van de Europese Commissie vanwege een kartel in was- en vaatwasmiddelen en in 2014 volgde vanuit frankrijk een bon van €172,5 miljoen voor verboden prijsafspraken.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?