Unilever ontwikkelt app tegen voedselverspilling

15 mei 2014

ROTTERDAM - Unilever Food Solutions heeft een app ontwikkeld waarmee chefkoks inzicht krijgen in het afval dat ze produceren. Zo kunnen ze verspilling tegengaan én geld besparen.

Met 'Stop verspilling' kan een chef bepalen hoeveel voedsel er in de keuken verspild wordt en bekijken wat de verschillen zijn  per service (ontbijt, lunch, diner).

De chef kan  met een reeks tools, tips en recepten de voedselverspilling in de keuken verminderen. Per week kan de kok de vooruitgang volgen. Volgens Unilever Food Solutions verminderen de voorgestelde menu's de afvalberg al met 20 procent.

Afval wegen

Om inzicht te krijgen moeten koks  gedurende 3 dagen de hoeveelheid afval meten met een digitale weegschaal of hangweegschaal en de verschillende soorten afval (opslagafval, keukenafval, tafelafval/serviceafval) in 3 aparte vuilnisemmers sorteren. De gegevens kunnen ze in de app invoeren. Dat leidt tot een overzicht van de gemiddelde hoeveelheid afval per dag en per couvert, en  een procentuele indeling van het afval per categorie.

Eén of twee maanden na het begin van het experiment wordt de chef gevraagd om te onderzoeken hoeveel voedsel hij minder heeft verspild en hoeveel extra winst hij heeft gemaakt.

 Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?