Unilever gaf op 3 november het startschot voor de bouw van haar nieuwe wereldwijde Foods Innovation Centre. Dit gebeurde een jaar na de aankondiging van de centralisatie van Unilever’s Foods R&D expertise vanuit Heilbronn (Duitsland), Poznan (Polen) en Vlaardingen in het Foods eco-system in Wageningen.
Op de campus van de Wageningen University & Research (WUR) gaven Paul Polman (CEO Unilever), Maarten Camps (Secretaris Generaal Ministerie Economische Zaken en Klimaat), Louise Fresco (Voorzitter Raad van Bestuur van de WUR), Aalt Dijkhuizen (Voorzitter Topsector Agri & Food) en Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen hun reflectie op wat innovatie in de Agri & Food-sector betekent voor het wereldwijde voedingssysteem, voor de Nederlandse economie en voor de Regio FoodValley.
Paul Polman, CEO Unilever: “In 2050 hebben ruim 9 miljard mensen 70 procent meer voedsel nodig dan dat er op dit moment wordt geproduceerd. Dat vraagt een fundamentele aanpassing van het huidige voedingssysteem. Dit kan niet door een enkel bedrijf bereikt worden, maar vraagt intensieve samenwerking. De keuze voor Wageningen was dan ook een logische. Als actief onderdeel van het Wageningen Foods eco-system, hebben we toegang tot internationaal talent en kunnen we nieuwe manieren van samenwerken ontwikkelen met de WUR, met kenniscentra, met andere bedrijven, met overheden, NGO’s en met startups om er zo gezamenlijk voor te zorgen dat duurzame voedingsmiddelen de norm worden en dat duurzame en voedzame voeding toegankelijk wordt voor iedereen”.
Burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund: “We verheugen ons enorm op de komst van Unilever op de Wageningen Campus. Het Foods Innovation Centre, sluit naadloos aan bij de ambitie van Wageningen om binnen de Regio FoodValley het kennishart van Nederland te vormen op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences. Kennis- en innovatienetwerken, die hier toch al zeer effectief zijn, krijgen een geweldige impuls. De komst van Unilever bevestigt dat we internationaal opererende ondernemingen een aantrekkelijk vestigingsklimaat weten te bieden”.
Aalt Dijkhuizen, Voorzitter Topsector Agri & Food: “We zijn wereldleider dankzij onze kennis en innovatiekracht. We zijn ontzettend blij, dat Unilever zich met haar R&D-centrum nu in het hart van onze 'gouden driehoek’ vestigt. Dit maakt ons met elkaar nog sterker om gezond en veilig voedsel te produceren voor 9 miljard mensen in een veerkrachtige wereld”.
Louise Fresco, Voorzitter Raad van Bestuur van Wageningen University & Research: “Het is mij een groot genoegen het Unilever Foods Innovation Centre te verwelkomen op de Wageningen Campus. Bij Wageningen University & Research (WUR) investeren wij onze kennis in de ontwikkeling van een duurzame en inclusieve voedingsindustrie om een ecosysteem te creëren dat gedreven wordt door innovatie, waar verschillende partners samenwerken aan de verbetering van de – wereldwijde – voedselketen en een oplossing trachten te vinden voor de grote uitdaging om de wereldbevolking op een verantwoordelijke, gezonde en duurzame manier van voedsel te voorzien. “Science for Impact” en “Partnerships for Impact” vormen centrale thema’s binnen de WUR. We zijn trots op de innovaties die we ontwikkelen en de samenwerkingsverbanden die we tot stand hebben gebracht, zoals deze samenwerking met het Unilever Foods Innovation Centre.”
Maarten Camps, Secretaris Generaal Ministerie Economische Zaken en Klimaat: “Nederland heeft één van de meest innovatieve en productieve agrifood-sectoren ter wereld. Mede dankzij de regio Wageningen lopen we voorop in hightech toepassingen als voedselrobots, slimme kassen en big data. De keuze van Unilever om haar wereldwijde Foods Innovation Centre in Wageningen te vestigen draagt verder bij aan die koppositie. Samen met onderzoekers, studenten, startups en consumenten wordt in dit centrum straks gewerkt aan nieuwe innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Belangrijk, want die samenwerking draagt zowel bij aan een gezonde en duurzame voedselvoorziening als aan onze economie. Ik wil de Netherlands Foreign Investment Agency en haar regionale partners bedanken voor hun inspanningen om dit belangrijke centrum naar Wageningen te halen.”
Het Global Foods Innovation Centre is ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Het ontwerp streeft naar een hoge BREEAM duurzaamheidscertificering. De transparante vormgeving en de strategische ligging van het gebouw op de Wageningen Campus zorgen voor optimale interactie tussen Unilever en diverse externe partijen zoals universiteiten, wetenschapsinstituten en startups waarbij kennisuitwisseling centraal staat. De bouw is in handen van Dura Vermeer en zal, naar verwachting, medio 2019 zijn afgerond.