Het hoge woord is eruit: Unilever heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf zijn duale structuur opgeeft en een volledig Brits bedrijf wordt. Het kantoor in Londen wordt het hoofdkantoor van Unilever, al zal het kantoor in Rotterdam niet sluiten. Dat wordt het hoofdkantoor van de divisie Foods & Refreshments.

Unilever bestaat op dit moment uit een Britse plc en een Nederlandse nv. Met de eenwording zegt Unilever een simpeler en flexibeler bedrijf te worden. Het bedrijf zegt in een persbericht dat er niets verandert aan de aanwezigheid in Nederland. Er gaan geen banen verloren en Unilever blijft genoteerd aan de Amsterdamse beurs.

Rotterdoom

Unilever werkt al jaren aan de eenwording van het bedrijf. De directe aanleiding daarvoor was de overnamepoging door Kraft Heinz in 2017. Aanvankelijk was het plan om een Nederlands bedrijf te worden met een hoofdkantoor in Rotterdam. In oktober 2018 werden die plannen afgeblazen, onder druk van Britse aandeelhouders die allerminst zin hadden in de verhuizing naar ‘Rotterdoom’. Volgens toenmalig topman Paul Polman was het de ophef over de afschaffing van de voor aandeelhouders nadelige dividendbelasting die de plannen de nek omdraaide.

Het grote gevecht

Journalist Jeroen Smit beschreef in het boek Het grote gevecht uitgebreid de overnamepoging van Kraft Heinz en de discussie rondom de verhuizing naar Rotterdam. Volgens hem speelden er andere belangen dan alleen de dividendbelasting mee bij het uiteenvallen van de Nederlandse verhuisplannen. Zelfs de belofte van Unilever om de aandeelhouders voor die belasting te compenseren heeft toen immers niet geholpen. Volgens Smit speelden ook nationalistische gevoelens een grote rol. Daarnaast worden de belangen van aandeelhouders onder de Britse wet beter beschermd. De Nederlandse wet houdt juist iets meer rekening met sociaal-maatschappelijke belangen rondom een onderneming. Smit noemt het mislukken van de verhuizing een klap voor Unilever als duurzame onderneming.

Altijd op de hoogte blijven?