WAALWIJK - Meer dan 80 procent van de streekproducten is verkeerd geëtiketteerd. Dat blijkt uit onderzoek van HetNieuweEtiketteren.nl, een website van KTBA.
De meest voorkomende fouten komen voor in de vermelding van ingrediënten, additieven, voedingswaarden, houdbaarheid en voedingsclaims concludeert de site op basis van een steekproef van zo'n 70 producten in de categorieën vlees, zuivel, brood en lang houdbaar. Bij de steekproef zijn willekeurige producten gekocht met een duidelijk herkenbaar regionaal karakter of producten die expliciet aangeduid zijn als streekproduct. De producten zijn aangeschaft in supermarkten en land- en boerderijwinkels in 6 verschillende provincies.
Slechts 9 van de onderzochte producten bleek geheel foutloos te zijn geëtiketteerd.
Snel op de markt
"'Je ziet momenteel een sterke opkomst van streekproducten in de Nederlandse retail. Ook kleine regionale producenten profiteren hiervan. Met name bij deze groep leveranciers zie je de meeste fouten voorkomen bij de etikettering. Mogelijk is dit te wijten aan ondeskundigheid op het gebied van wet- en regelgeving", aldus Karen Baten, etiketteringsspecialist bij KTBA en nauw betrokken bij het onderzoek. "Helaas zien we ook etiketteringsfouten bij producten die door de grotere (belangen)organisaties worden vermarkt. Waardoor dit precies komt weten we niet. Mogelijk worden producten te snel op de markt gezet om te voldoen aan de stijgende vraag."
Lees ook:
- Veel fabrikanten in de fout met omschrijving stevia (30 mei 2012)
- ‘Nieuwe etiket wordt 25 procent groter' (23 mei 2012)
Kijk in ons nieuwsoverzicht voor: