Consumentenbond: Veel tafeltje-dek-je maaltijden ongezond en niet lekker

29 augustus 2018

De Consumentenbond deed onderzoek naar kant-en-klaar aan huis bezorgde maaltijden. De bond concludeerde dat deze vaak te zout zijn en te weinig groente bevatten. Daarnaast was het expertpanel niet tevreden over de smaak.

Onderzoek tafeltje-dek-je maaltijden

Voor het onderzoek analyseerde de Consumentenbond vijf verschillende maaltijden van acht aanbieders (Apetito, Chef Martin, Diepvriesman, Eten met gemak, Food Connect, Maaltijdservice.nl, Uitgekookt en Vers aan Tafel). De onderzoekers keken naar de voedingswaarde (hoeveelheid zout en verzadigd vet) en de samenstelling (aantal calorieën en hoeveelheid groente). Vrijwel alle maaltijden hadden een te hoog zoutgehalte. Daardoor kregen deze een onvoldoende voor de voedingswaarde. Slechts 6 van de 39 keer bevatte de geteste kant-en-klare hap 2 gram zout of minder.

Op het gebied van verzadigd vet deden de maaltijden het beter: de helft bevatte minder dan 6 gram verzadigd vet. De samenstelling van de gerechten scoorde wisselend: ze bevatten over het algemeen de juiste hoeveelheid energie, maar te weinig groente. Maaltijdbezorger Chef Martin kreeg het hoogste testoordeel (7,0), Diepvriesman en Vers aan Tafel kregen een onvoldoende (5,2)

Smaaktest experts

Naast de laboratoriumtest proefde een panel van vier experts een aantal maaltijden. De experts vermoedden dat veel aanbieders uit zakjes en pakjes koken. De jus was vaak waterig en bij meerdere maaltijden was de andijvie te lang doorgekookt. Ook proefden de experts duidelijk dat de maaltijden te zout waren. De Consumentenbond inventariseerde ook hoeveel keuzemogelijkheden de bedrijven bieden, bijvoorbeeld qua dieetwensen, en hoe flexibel ze zijn in bezorgmogelijkheden en in het doorgeven van de bestelling.

Het expertpanel bestond uit: Puck Kerkhoven (culinair journalist), Remmelt Hemmes (kok in diverse instellingen), Wouter van de Veen (meesterslager) en Willem Himmelreich (gepensioneerd docent koken en gastronomie).

Consumentenbond

Het complete onderzoek van de Consumentenbond staat in de Consumentengids van september, die dinsdag 28 augustus verschijnt (zie bijlage). Op de website van de Consumentenbond staan de belangrijkste resultaten van het onderzoek.

 

Altijd op de hoogte blijven?