NVWA adviseert certificeerders onaangekondigd te inspecteren

4 april 2013

WAGENINGEN - Certificerende instellingen kunnen de voorspelbaarheid van inspecties bij levensmiddelenbedrijven verkleinen door onaangekondigde inspecties uit te voeren. 'Free riders' kunnen zo worden aangepakt. Dat advies gaf Hans Beuger van de NVWA donderdag tijdens een symposium in Wageningen.

Beuger sprak op het symposium 'Waarborgen van Voedselveiligheid: hoe gerust kun je zijn', georganiseerd door FiMM.

Volgens Beuger, bij de NVWA coördinerend specialistisch inspecteur voedselveiligheid, zijn er in de voedingsmiddelenindustrie 'free riders' die een certificeringstraject niet ingaan om de kwaliteit te kunnen garanderen, maar puur omdat afnemers in de retail om certificering vragen. "Ze hebben geen intrinsieke motivatie." Ze zoeken bij wijze van spreken naar de goedkoopste certificeerder en het kwaliteitssysteem dat voor hen het gemakkelijkste in te voeren is.

Bij certificering, dat door de fabrikant wordt betaald, zijn doorgaans één of twee aangekondigde inspecties inbegrepen. Beter zou het zijn als certificerende instellingen gaan werken met onaangekondigde herinspecties, meent Beuger. Ze kunnen daarvoor kiezen op basis van risico's.

Beuger stelde bovendien voorstander te zijn van communicatie tussen de NVWA en certificerende instellingen. Op die manier kan de NVWA aan een certificeerder uitleg vragen als een door die instelling gecertificeerd bedrijf bij inspectie door de NVWA ernstige tekortkomingen blijkt te hebben. "Dan kunnen we vragen hoe het mogelijk is dat dit bedrijf gecertificeerd is."

Een verslag van het symposium is te lezen in EVMI 3 van 26 april.

E-paper EVMI 3 (Voor abonnees is het hele magazine toegankelijk, voor niet-abonnees enkele pagina’s.)

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?