‘Verantwoordelijkheid’ centraal bij innovatiebeurs Anuga FoodTec

19 februari 2024 Redactie Food Koelnmesse / Anuga FoodTec
Anuga FoodTec, een evenement voor innovaties in de internationale voedingsmiddelen- en drankenindustrie, vindt plaats van 19 tot 22 maart 2024 in de Kölnmesse in Keulen. In aanloop naar dit evenement vertelt de organisatie meer over het thema en wat bezoekers kunnen verwachten.

Dit jaar stelt de Anuga FoodTec 2024 het thema Verantwoordelijkheid centraal. “We dachten na over de grootste uitdagingen voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie”, vertelt Matthias Schlüter, directeur van Anuga FoodTec. “Als je ziet dat ongeveer 20% van het wereldwijde energieverbruik en 20% van de wereldwijde zoetwaterconsumptie wordt gebruikt door de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, dan heeft dat een enorme impact op het milieu”. Daarnaast benoemt hij uitdagingen rondom voeding, zoals dat een groot deel van de wereld voedsel eet dat te veel suiker of zout bevat, terwijl in andere delen mensen honger lijden. “Als we de hele sector vragen om te veranderen, dan kunnen we impact maken. Wanneer iedereen het een stukje beter doet, dan maken we wereldwijd echt een groot verschil.”

Op Anuga FoodTec 2024 zullen veel bedrijven oplossingen bieden voor de duurzame productie van voedsel. “Verantwoordelijkheid is het leidende thema, elke exposant zal hierin iets laten zien of zal oplossingen bieden voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie om verantwoordelijk te handelen”. Voorbeelden zijn duurzame oplossingen voor verpakkingen en procestechnologie, zoals het hergebruik van proceswarmte en water, of plantaardige voedseloplossingen. We vinden deze innovaties en oplossingen van exposanten in acht verschillende categorieën op de beursvloer: voedselverwerking, voedselverpakking, digitalisering, automatisering, intralogistiek, veiligheid & analyse, milieu & energie en wetenschap & pionieren.

Wat kunnen bezoekers verwachten:
  • 1350 exposanten
  • ruim 40.000 bezoekers uit 150 landen
  • Per stand expositie van gemiddeld 3,4 machines of 20 producten
  • Veel werkende machines, waarbij de grootste machine 34 meter lang is
  • De meeste exposanten komen uit Duitsland, Italië en Nederland
  • In totaal 37 exposanten uit Nederland
  • Een vloeroppervlak van bijna 20 voetbalvelden, verspreid over 8 zalen

Beursprogramma

Naast vele stands op de beursvloer is er ook een uitgebreid beursprogramma, gericht op het thema Verantwoordelijkheid. De nadruk van het programma ligt op netwerken en interactie, zegt Inka Scharf van de programmaorganisatie Duitse landbouwbond (DLG): “Passief luisteren is uit, persoonlijke betrokkenheid is in." Op het hoofdpodium zullen onder het thema Verantwoordelijkheid diverse experts innovatieve technologieën presenteren en spreken over de voedselproductie van de toekomst. Op 19 maart vindt op het hoofdpodium de uitreiking van de Food Tec Awards plaats; deze awards zijn voor de door een internationale jury best beoordeelde innovatieve projecten uit de voedingsmiddelenindustrie.

Beursbezoekers kunnen, naast het bijwonen van presentaties deelnemen, aan verschillende tours over duurzame verpakking, energie- en waterbeheer en digitalisering, robotica en automatisering. Tijdens deze tours worden de stands bezocht van exposanten die binnen deze onderwerpen producten en oplossingen presenteren.

Meer informatie over Anuga FoodTec, de exposanten, het programma, en het kopen van tickets vind je op de website

 

Altijd op de hoogte blijven?