Verpakking Dip & Smeer’m lijkt te veel op die van Heks’nkaas

23 maart 2020 Foodlog

Heks’nkaas uit Oldenzaal wint de rechtszaak tegen een Duitse na-aper, meldt Tubantia. Tot 2017 maakte het Duitse bedrijf Heinrich Kühlmann GMBH een selderij-rauwkostsaus voor Heks’nkaas. Sinds het bedrijf werd overgenomen door Salad Signature komen de ingrediënten voor het Twentse smeersel ergens anders vandaan. In 2019 ontwikkelde Kühlmann een smeerdip voor supermarktketen Jumbo en stopte de dip in een verpakking die wel erg aan Heks'nkaas doet denken. Dus stapte Heks'nkaas naar de rechter.

Heks’nkaas vocht al meerdere rechtszaken uit met fabrikanten die mee willen liften op het Twentse succes. Ook probeert de Oldenzaalse producent al jaren auteursrecht op de smaak van zijn product te verkrijgen.

De voorzieningenrechter in Arnhem oordeelde nu dat de verpakking van Jumbo's Dip & Smeer’m inderdaad teveel lijkt op de verpakking van Heks’nkaas. Dat kan consumenten op het verkeerde been zetten. Kühlmann moet stoppen met de productie, op straffe van een dwangsom van €15.000 per dag oplopend tot maximaal €1 miljoen. Heks'enkaas heeft recht op een schadevergoeding; de hoogte daarvan wordt nog berekend.

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?