Verpakkingsbedrijf Elopak vermindert uitstoot

15 april 2024 Elopak
Elopak, leverancier van duurzame verpakkingsoplossingen, heeft zijn directe emissies vanaf 2020 met een derde teruggebracht. De daling maakt deel uit van Elopaks doel om in 2050 een net zero resultaat te bereiken.

Volgens een gecombineerde jaarverslag en duurzaamheidsverslag van internationaal verpakkingsbedrijf Elopak zijn de directe Scope 1- en Scope 2-emissies met 33 procent gedaald ten opzichte van een baseline voor 2020. Het gaat daarbij om bronnen van broeikasgasemissies als elektriciteitsverbruik, aardgas en afvalverbranding. Volgens Elopak is het bedrijf door deze daling goed op weg om de directe uitstoot in 2030 met 42 procent te verminderen en in 2050 een net zero resultaat te bereiken, conform de doelen die zijn goedgekeurd door het Science Based Targets initiative (SBTi).

Jaarverslag

De emissiereductie werd bekendgemaakt in Elopaks eerste gecombineerde jaarverslag en duurzaamheidsverslag. Het verslag geeft een gedetailleerd overzicht van de vooruitgang die het bedrijf heeft geboekt op het gebied van duurzaamheid in de kerngebieden mensen, milieu en winst. Het rapport benadrukt dat de uitstoot van de vulmachines van Elopak in 2023 met 29 procent was afgenomen. De gemiddelde CO2-voetafdruk van een Elopak-verpakking is gedaald naar 23,3 gram CO2e, een daling ten opzichte van de 23,9 gram CO2e in 2022. "Deze ontwikkelingen weerspiegelen ons voortdurende streven naar uitmuntendheid op milieu-, sociaal en ethisch gebied op onze weg naar een net zero bedrijf in 2050", aldus Thomas Körmendi, ceo van Elopak.

Duurzaamheid

2023 stond in het teken van 15 jaar gestructureerde duurzaamheidsrapportering bij Elopak. In datzelfde jaar kreeg het bedrijf een A+ score voor ESG-rapportage van duurzaamheidsadviesbureau Position Green. Hiermee behoorde het bedrijf tot de top vijf procent van bedrijven die het best waren voorbereid op de introductie van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), aldus Elopak.

Het gecombineerde jaarverslag vermeldt ook financiële resultaten voor Elopak gedurende 2023. De autonome omzet van het bedrijf steeg met 9,4 procent tot 1,13 miljard euro. De aangepaste EBITDA-marge bedroeg 15,1 procent. Elopak verwelkomde in 2023 ook 166 nieuwe werknemers, het grootste aantal voor het bedrijf in één jaar. Het bedrijf is van plan om nog meer personeel aan te nemen wanneer de productie in de fabriek in de VS in de eerste helft van 2025 van start gaat.

Altijd op de hoogte blijven?