Verspilling voedsel neemt toe

22 mei 2013

DEN HAAG - De verspilling van voedsel is tussen 2009 en 2011 toegenomen, met tussen de 6 en 60 kilo voedsel per hoofd van de bevolking. Dit terwijl het kabinet in 2009 juist als doelstelling had de verspilling in 2015 met 20 procent terug te dringen.

Dat blijkt uit de Monitor Voedselverspilling van Wageningen Universiteit die werd gepresenteerd bij het ministerie van Economische Zaken. De monitor stelt dat als het huidige tempo zich voortzet, de doelstelling in 2015 niet gehaald gaat worden.

Grootste verspillers zijn de consumenten. Zij gooien jaarlijks 800 miljoen kilo voedsel weg. Dat is meer dan 10 keer zo veel als retailers doen.

Aardappelverwerkers en bakkerijen

Behalve de consumenten, zijn ook bedrijven uit de aardappelverwerkende industrie en de bakkerijsector verspillers. Afval dat verspild wordt, bestaat vaak uit plantvetten, sojaproducten en groente en fruit.

Afval van boeren, tuinders en de levensmiddelenindustrie wordt relatief vaak hergebruikt, bijvoorbeeld als veevoer. Ook wordt het gecomposteerd. Maar het meeste voedsel dat over is, verdwijnt in de verbrandingsinstallatie.

'Inzicht verschaffen'

Er zijn geen directe cijfers beschikbaar over verspilling binnen het bedrijfsleven. Daarom roept staatssecretaris Dijksma het bedrijfsleven op om mee te werken en inzicht te verschaffen in hun voedselverspilling.

Rond de zomer moet er een actieplan beschikbaar zijn over hoe de verspilling van voedsel teruggedrongen kan worden.

Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over voedselverspilling

Altijd op de hoogte blijven?