Vezels beperken risico dikkedarmkanker

21 november 2011

WAGENINGEN - Voedingsvezels beperken het risico op dikkedarmkanker. Dat blijkt uit een Brits-Nederlandse meta-analyse van onder anderen de Wageningse hoogleraar Ellen Kampman. 

De resultaten van het review, op basis van 25 eerdere studies, zijn gepubliceerd in het British Medical Journal.

De onderzoekers keken naar het verband tussen de inname van voedingsvezels en volkoren en het risico op dikkedarmkanker. Ze concludeerden dat er een verband is tussen een hogere inname van het totaal aan voedingsvezels, van voedingsvezels van granen en van volkoren, en een lager risico van dikkedarmkanker, Ze vonden echter geen significant bewijs voor daling van het risico door de inname van voedingsvezels van fruit, groente en peulvruchten.

Verder onderzoek moet gedetailleerdere resultaten opleveren, onder meer over de soorten voedingsvezels. De onderzoekers wijzen bovendien op de wenselijkheid van verder onderzoek naar confounders, leefstijlfactoren die de resultaten vertroebelen. Zo kan het zijn dat mensen die veel voedingsvezels eten ook minder rood vlees consumeren, gematigde alcoholgebruikers zijn en niet roken. Het is dan moeilijk na te gaan aan welke factor het lagere risico op ziekte is toe te schrijven.

De onderzoekers nemen nog meer slagen om de arm. Ze stellen dat onderzoek naar het effect van eventuele meetfouten in het risico gerechtvaardigd is.

Lees ook:
Honig Vezelrijk wint Jaarprijs Voedingscentrum (16 november 2011)

'Witbrood 'bron van vezel' door nieuwe analysee (17 oktober 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over voedingsvezels

Altijd op de hoogte blijven?