Vijf foodbedrijven genomineerd voor de Nationale Ondernemersprijs

8 augustus 2023 Redactie Food

De Ondernemer en het Algemeen Dagblad en regionale titels reiken dit jaar voor het eerst de Nationale Ondernemersprijs uit: een prijs voor de belangrijkste mkb-ondernemingen. Onder de tien nominaties zijn vijf van de kanshebbers een foodbedrijf: LocalTea, Protix, Koppert Cress, Kipster en Kingfish. De prijs wordt op 7 september aan de winnaar uitgereikt in de Jaarbeurs in Utrecht.

De genomineerden voor de Nationale Ondernemersprijs zijn door een vakjury geselecteerd uit een lijst van 110 bedrijfsnamen die waren voorgedragen door de betrokken redacties. De jury bestaat uit Annemarie van Gaal (ondernemer en columnist), Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) en Michiel Müller (ceo van Picnic).

Genomineerde foodbedrijven

Ondernemers van het bedrijf LocalTea zochten in China naar een theeplant die bestand is tegen het Nederlandse klimaat met als doel de keten korter te maken. De theeplantage bevindt zich in Zundert, in onverwarmde kassen met een gesloten systeem voor water en voedingsstoffen. Inmiddels zijn er twaalf varianten van de thee te koop.

Protix heeft een eigen insectenkwekerij en haalt uit insecten voedingsstoffen voor menselijke en consumptie en diervoeder. De overige stoffen worden gebruikt voor meststof. De insectenfabriek van Protix staat in Bergen op Zoom en is de grootste ter wereld.

Teler Koppert Cress kweekt cressen op een duurzame manier en is een van de eerste grootschalige gebruikers van LED-belichting. Het bedrijf maakt gebruik van warmte- en koudeopslag, zonthermie en aquathermie en teelt 80 verschillende producten op 10 hectare grond.

Pluimveebedrijf Kipster in Limburg wil de meest dier-, boer- en milieuvriendelijke koppenstal ter wereld zijn. De kippen van Kipster krijgen restafval te eten, zoals niet verkocht brood van Lidl. Inmiddels is het bedrijf in meerdere landen werkzaam en willen ze uitbreiden naar de varkenssector.

Kingfish kweekt indoor duurzame yellowtail kingfish, een roofvis die bij uitstek geschikt is om te kweken op land. De vis ligt in verschillende supermarkten en wordt gebruikt in restaurants.

De andere vijf nominaties zijn The Urban Woods, Wajer Yachts, Natuurhuisje.nl, Leadax en Bax-Shop. Stemmen kan onderaan het bericht op de website van de Ondernemer

Altijd op de hoogte blijven?