Nooit eerder meldden zoveel food start-ups zich aan bij de ProVeg Incubator. Voor de vijfde editie selecteerde ProVeg zes jonge bedrijven, waaronder het Nederlandse The Fast Good Company (zie afbeelding), een 'impactgedreven bedrijf dat zich richt op plantaardige kant-en-klaarmaaltijden', aldus het persbericht van ProVeg.

Het programma is bedoeld voor start-ups die innovatieve alternatieven ontwikkelen voor dierlijke producten en ondersteunende technologieën. Daarbij kun je denken aan plantaardig en gekweekt voedsel.

Bij de start van de ProVeg Incubator krijgen de aangesloten bedrijven een subsidie van € 20.000. Drie maanden lang hebben de start-ups onder meer toegang tot individuele begeleiding, door experts geleide workshops en marketing- en mediarelaties. Na voltooiing van het programma is er de mogelijkheid om verdere financiering tot €180.000 op te halen. 

Onder de 17 ondernemers zijn 10 vrouwen (57%). Veerle Vrindts, directeur van de ProVeg Nederland: 'We zijn trots dat steeds meer vrouwen overstappen naar een nog steeds door mannen gedomineerde industrie.' Ook wat betreft landen is er diversiteit. Naast Nederland zijn China, Chili, Frankrijk, Schotland en India vertegenwoordigd. 'Deze startups hebben echt het potentieel om het wereldwijde voedselsysteem op een zinvolle manier te verstoren. Hopelijk kan het ProVeg Incubator programma hen te helpen hun ambitieuze doelen te bereiken.'

Altijd op de hoogte blijven?