Vinkje vervangen door voedingsapp

20 oktober 2016

Het Vinkje stopt en wordt vervangen door een voedingsapp. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid besloten.

De komst van de voedingsapp, die wordt ontwikkeld door het Voedingscentrum, was al eerder in oktober aangekondigd. Toen was echter nog niet besloten dat het Vinkje gaat verdwijnen.

Kritiek op Vinkje

Over het Vinkje is altijd discussie geweest. De kritiek was onder meer dat bedrijven moesten betalen om het logo te mogen gebruiken. Als het logo niet op een verpakking staat, hoeft dat dus niet te betekenen dat het product niet aan de voorwaarden voldoet en dus minder gezond is. Het kan ook zijn dat de fabrikant niet voor het Vinkje wil betalen. Een ander kritiekpunt is dat gezonde niet-verpakte producten, zoals groente en fruit, geen Vinkje dragen.

De kritiek richtte zich verder op de twee kleuren Vinkjes. Het groene vinkje is voor producten die voldoen aan de Schijf van Vijf en het blauwe voor producten die een wat gezondere samenstelling hebben dan andere producten in dezelfde categorie. Ze kunnen dus het minst ongezond zijn. Veel consumenten kennen het onderscheid echter niet.

De Stichting Ik Kies Bewust, de organisatie achter het Vinkje, adviseerde Schippers eind augustus al te stoppen met het blauwe Vinkje en het groene Vinkje gratis te maken en verplicht stellen. Schippers gaat hier dus niet in mee. Wel laat ze nog onderzoeken of het gebruik van een logo misschien nog iets kan toevoegen naast de app.

Voedingsapp

De voedingsapp moet consumenten de juiste informatie bieden over de samenstelling en de voedingswaarde van producten zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken. De app biedt volgens de minister veel meer mogelijkheden dan het Vinkje om informatie op maat te leveren. Wat voor de een gezond is, kan voor de ander immers ongezond zijn, bijvoorbeeld in het geval van een allergie.

Overgangstermijn

Bedrijven die op het Vinkje op hun verpakkingen gebruiken, hebben twaalf maanden de tijd om de oude verpakkingen op te maken. Daarna mag het logo niet meer op de verpakking staan.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?