Vion Ingredients levert groen gas

20 september 2013

EINDHOVEN - Energiepark Ecoson is gestart met de levering van groen gas voor 3200 huishoudens in de regio Eindhoven via het regionale gasnet. Ecoson is een onderdeel van Vion Ingredients.

Groen Gas Ecoson De Groen Gas installatie van Ecoson. Foto: Ecoson

Het groen gas wordt geproduceerd uit biogas dat vrijkomt bij de vergisting van restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie. De groen gas capaciteit komt overeen met 4,6 miljoen Nm3 (kubieke meter) per jaar, wat overeenkomt met 3200 huishoudens.

Energiepark Ecoson

Energiepark Ecoson is het jongste bedrijf van VION Ingredients. Het bedrijf bestaat sinds 2007 en richt zich op de productie van duurzame energie uit natuurlijke restproducten. Door vergisting van restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie en de agrarische sector wordt reeds sinds 2008 36 miljoen kWh groene stroom op jaarbasis gegenereerd, overeenkomend met 11.000 huishoudens.

Groen gas

In 2011 is Ecoson begonnen met de voorbereidingen voor het leveren van groen gas, direct na het verkrijgen van SDE+ subsidie. Deze subsidieregeling, voluit Stimulering Duurzame Energieproductie genoemd, stimuleert de productie van duurzame energie (elektriciteit, gas of warmte). De bouw van deze groen gas installatie en het aanleggen van de infrastructuur is afgerond. Endinet, de netbeheerder voor gas in de regio Eindhoven heeft de aansluiting op het openbare gastransportnetwerk gerealiseerd.

Dankzij deze groen gas installatie kan Ecoson ervoor kiezen om het geproduceerde gas zelf om te zetten in groene stroom of het te leveren als groen gas op het lokale netwerk.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?