De Anuga staat dit jaar voor Vion in het teken van duurzaamheid, regionaliteit, kwaliteit en de eiwittransitie. Van plantaardige innovaties tot dierenwelzijnsprogramma's en het bouwen van geïntegreerde ketens: Vion laat een gezamenlijke aanpak voor verduurzaming in de voedingsmiddelenindustrie zien. "100 jaar geleden realiseerde een groep boeren zich dat ze sterker waren door met elkaar samen te werken, en zo werd Vion opgericht. Vandaag de dag werken we met meer dan 11.000 medewerkers, betrekken we meer dan 55.000 boeren en voeden we elke dag meer dan 100 miljoen mensen. We leven op een planeet die onder druk staat door het overmatig gebruik van hulpbronnen, en het belang van keuzes in het consumentengedrag neemt toe. Met Food that Matters geeft Vion prioriteit aan duurzaamheid, ethisch verantwoorde inkoop en sociale verantwoordelijkheid," legt Ronald Lotgerink, CEO Vion Food Group, uit. "We hebben en blijven meerdere geïntegreerde ketens opzetten met boeren en klanten, om zo hulpbronnen te besparen en vriendelijk te zijn voor onze planeet. Deze ketens zijn onze weg naar een duurzamere voedselproductie, waar we ons sterk voor maken."
Innovatie
Innovatie is een zeer belangrijke drijfveer voor duurzaamheid bij Vion, waaronder het bieden van verschillende eiwitkeuzes voor consumenten. Dit jaar heeft Vion drie plantaardige ME-AT producten gepresenteerd op de Anuga Taste Innovation Show. De plantrecote, een 100% plantaardige biefstuk, is de trotse winnaar van deze prijs en zal worden tentoongesteld in het speciale Taste Innovation Show-gedeelte. De plantrecote heeft dezelfde textuur en smaak als een echte entrecote, waardoor het een perfect plantaardig alternatief is. De innovatieve techniek van Vion maakt het mogelijk om twee texturen in één plantaardig alternatief samen te brengen.
Andere plantaardige innovaties zijn de veldbonenburger en de plantaardige runderstukjes. De producten van ME-AT bevatten veel eiwitten, weinig zout (ME-AT streeft naar een zoutconcentratie van minder dan 1%), minimale verzadigde vetten en zijn voor 90% rijk aan voedingsvezels.
Regionaliteit en dierenwelzijn
Volgens de Vion Consumer Monitor 2023 blijven regionale inkoop en dierenwelzijn belangrijke trends bij de aankoop van vlees. Dit onderstreept dat consumenten duurzame keuzes maken en verwachten dat dezelfde principes worden toegepast bij de productie van hun vleesproducten. Als reactie hierop bouwt Vion aan geïntegreerde ketens die inspelen op de behoefte van de klant, boeren en andere ketenpartners een eerlijk inkomen bieden, producten produceren met respect voor dier en mens, en benchmarks vaststellen voor het verminderen van de impact op het milieu. Voorbeelden van deze inspanningen in Nederland zijn het Good Farming Star programma, met het 1 ster Beter Leven keurmerk, en de biologische keten De Groene Weg. In Duitsland heeft Vion het WellFARMING-dierenwelzijnsprogramma voor runderen en varkens geïntroduceerd. De geselecteerde dieren worden grootgebracht met verbeterde veehouderijpraktijken die voldoen aan de keurmerken voor veehouderijmethoden op niveau drie, opgesteld door de Duitse detailhandel in voedingsmiddelen. Daarnaast zijn regionale programma's zoals ‘Bayerischer Ochse’ en ‘Strohschweine’ in Duitsland goede voorbeelden van geïntegreerde ketens. De programma’s zijn ontwikkeld in samenwerking met boerenorganisaties en partners in de retail en zijn zeer populair bij consumenten.
Lees meer over de duurzaamheidsthema's van Vion in het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen rapport 2022.