Zijn schaaldieren even gezond als vis?

9 maart 2018

Het is algemeen bekend dat één keer per week vis eten gezond is. Zo bevat vis veel omega 3-vetzuren, en vitamines en mineralenzoals vitamine A, D en B12. Maar geldt dit ook voor schaaldieren? Volgens Harvard Medical Journal zijn schaal- en weekdieren in de meeste gevallen een goed alternatief voor vis.

Een van de goede eigenschappen van vis is het gehalte omega 3-vetzuren. Met name zalm, makreel en haring bevatten veel omega 3, die de kans op hart- en vaatziekten verlagen. Voor schaaldieren geldt dit niet en zijn ze geen goed alternatief.

Maar op veel andere gebieden wel. Zo bevatten schaal en weekdieren, zoals mosselen, kreeft en met name octopus, veel proteïne. Ook wat betreft calorieën komen vis en schaaldieren vrijwel overeen. Althans, zolang deze niet gefrituurd zijn.

Beide zijn ook goed voor het verlagen van het cholesterol. Dit geldt alleen niet voor alle schaaldieren. Zo zijn mossels, oesters en kreeft bijvoorbeeld goed, maar kunnen garnalen en gefrituurde calamari het cholesterol juist verhogen.

Altijd op de hoogte blijven?