Vitaminwater VS nu weer zónder stevia

14 augustus 2014

Coca-Cola draait een eerdere aanpassing aan Vitaminwater in de VS weer terug. In mei werd Vitaminwater geherformuleerd met stevia, maar na diverse klachten over de smaak gaat het frisdrankconcern nu weer over op de vertrouwde ingrediënten.

Glacéau Vitaminwater in de VS werd altijd gezoet met rietsuiker en fructose. Sinds mei werd gekozen voor een combinatie van rietsuiker en natuurlijke zoetstof stevia.

De smaak was echter zo veranderd dat er onder meer op sociale media veel protesten ontstonden. Klagers noemden de nieuwe smaak ‘walgelijk’ en ‘chemisch’. Er werd zelfs opgeroepen tot een kopersstaking.

Coca-Cola koos daarna eieren voor zijn geld en maakte bekend de receptverandering weer ongedaan te gaan maken. Dat melden Amerikaanse media.

“De fans hebben gesproken. We gaan weer terug naar de smaak die jullie kennen en waar jullie van houden”, aldus Coca-Cola in een verklaring.

Komend najaar

De variant met rietsuiker en fructose, dus zonder stevia, komt waarschijnlijk komend najaar weer in de schappen in de VS. Het bedrijf hoopt de operatie de komende winter te hebben afgerond. De lightversie van Vitaminwater (Vitaminwater Zero) blijft met stevia gezoet worden

Het concern had al eerder slechte ervaringen met nieuwe introducties op basis van vertrouwde smaken. Zo moest het bedrijf in de jaren tachtig een grootst opgezette introductie voor New Coke terugdraaien na een stroom aan woedende reacties

De lancering van Sprite met stevia in Nederland (vorig jaar) heeft overigens geen negatieve reacties over een mindere smaak opgeleverd. Deze versie heeft 30 procent minder calorieën dan de oorspronkelijke Sprite.

Coca-Cola Zero werd in 2007 geïntroduceerd en was toen in Nederland de meest geslaagde introductie van dat jaar. Inmiddels is het een vaste waarde in het frisdrankschap. Coca-Cola met stevia (en 30 procent minder calorieën) komt dit najaar naar Europa.

Lees ook:

Coca-Cola met stevia komt naar Europa (12 juni 2014)

Geen schadevergoeding valse claims Vitaminwater (22 juli 2013)

Altijd op de hoogte blijven?