Vlaamse overheid adviseert biefstuk met friet en friet zonder biefstuk

25 september 2017

Vlaamse politici zetten vraagtekens bij de "inconsequente, zelfs ronduit tegenstrijdige aanbevelingen voor de bevolking" die de Vlaamse overheid vorige week uitstuurde.

Redactie Foodlog

Enerzijds stelde het Vlaams Instituut Gezond Leven vorige week de nieuwe (omgekeerde) voedingsdriehoek voor, waarin rood vlees in de oranje categorie staat en bewerkte vleeswaren buiten de driehoek in de restgroep staan. Anderzijds start VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, een campagne ter promotie van Belgisch rundvlees. Ook maakt VLAM reclame voor de "Week van de Steak-Friet" tussen 9 en 15 oktober.

Parlementslid Bart Caron wil nu de Vlaamse minister van Landbouw, Joke Schauvliege, ter verantwoording roepen. "Zij mag antwoorden op de vragen hoe zij verklaart dat er vanuit de Vlaamse overheid binnen één en dezelfde week twee diametraal tegenovergestelde boodschappen kunnen uitgestuurd worden?"

Promotieorgaan VLAM begrijpt de controverse niet, schrijft Vilt. De gewraakte campagne moet de Vlaming "aansporen om bewust te kiezen voor vlees van bij ons, niet om meer vlees te eten”. Verder onderneemt VLAM wel degelijk activiteiten voor de groente- en fruitsector, maar zijn die gericht op het buitenland.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?