Vleesaffaires laten Nederlander koud

30 mei 2013

UTRECHT – Hoewel de helft van de Nederlanders geschrokken is van de recente vleesaffaires, heeft 3 van de 4 zijn vleesconsumptie niet aangepast. Zo’n 20 procent paste zijn gedrag wél  aan. Vrouwen blijken gevoeliger voor de schandalen dan mannen.

Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu, meldt de Volkskrant. 11,6 procent is door de affaires biologisch of duurzaam vlees gaan eten, 7,1 procent ging minder vlees van specifieke dieren eten en 5,3 procent eet in het algemeen minder vlees.

Van de vrouwen is 8 procent minder vlees gaan eten, na de affaires, tegen 3 procent van de mannen. Verder koos 16 procent van de vrouwen voor biologisch vlees, tegenover 8 procent van de mannen.

Mannen die vlees minderen, blijken daar meer positieve effecten aan toe te kennen dan vrouwen. Van de mannen zegt 13,5 procent dat ze een beter uithoudingsvermogen hebben gekregen van minder vlees eten (tegenover 6,2 procent van de vrouwen). Verder zegt 18 procent gelukkiger te zijn geworden, tegenover 7,4 procent van de vrouwen.

Volgens cijfers van het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) van begin dit jaar eet de gemiddelde Nederlander minder vlees. In 2012 at hij 8,2 kilo vlees, bijna een kilo minder dan een jaar eerder. In 2000 werd nog 87 kilo gegeten.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?