Vleessector: ‘Geen poep in Nederlands vlees’

4 september 2013

HILVERSUM – “In Nederland zit geen poep in het vlees”, zegt Jos Goebbels van de vleessector (COVtegen de NOS, als reactie op tv-programma Zembla. CDA, D66 en de retail willen opheldering over de misstanden die aangekaart worden.

In een tv-uitzending van Zembla die op 5 september wordt uitgezonden, vertellen anonieme keurmeesters over misstanden in Nederlandse slachterijen.

Zo zou er onder meer vlees met ziekteverwekkende bacteriën als E.coli op de Nederlandse markt komen. Dit omdat keurmeesters te weinig tijd hebben voor een goede controle en ook geïntimideerd worden om zich afzijdig te houden bij misstanden.

'Staat niets over in rapport'

Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zegt er niets van te weten. “Er staat ook niets over in het rapport van de staatssecretaris. Nederland doet het juist goed, meldt Dijksma.”

Ook zegt Goebbels dat er strenge regels gelden in de slachterijen. De NVWA houdt er toezicht op dat die regels worden nageleefd.

“We zullen de uitzending moeten afwachten”, vervolgt hij. “Dit soort verhalen is natuurlijk niet prettig. We hebben het idee dat incidenten hier worden uitvergroot.”

Reactie politiek

D66 en CDA willen ondertussen zo snel mogelijk weten of de berichtgeving van Zembla juist is. D66’er Gerard Schouw vraagt zich af of het nieuws "waar, half waar of onzin" is. CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de misstanden onacceptabel. Volgens hem wordt de goede naam van het Nederlandse vlees in gevaar gebracht, meldt de NOS.

Reactie CBL

De retail (het CBL) zegt geschrokken te zijn van de 'zeer ernstige beschuldigingen' van Zembla en wil concrete bewijzen van de makers van het tv-programma.

“Supermarkten nemen hygiëne en voedselveiligheid zeer serieus", stelt het CBL. "Voedselveiligheid is prioriteit nummer één en daarom te serieus om te gebruiken om een televisieprogramma te promoten."

"Als Zembla bewijs heeft dat er een gevaar is voor de volksgezondheid, dan zijn zij wettelijk verplicht om dit te melden bij de NVWA zodat de autoriteit maatregelen kan treffen. Misstanden dienen keihard te worden aangepakt”, aldus het CBL in een reactie.

Staatssecretaris Dijksma van EZ roept de keurmeesters op zich (desnoods anoniem) bij haar te melden, om haar over de misstanden te vertellen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?