Vloeibare kcal verzadigt minder

14 september 2007

WAGENINGEN - Calorieën in vloeibare vorm verzadigen minder dan calorieën in vaste vorm. Dat hangt samen met de korte tijd dat de zintuigen het voedingsmiddel waarnemen.

Dat zei hoogleraar eetgedrag Kees de Graaf vrijdag tijdens het symposium van de studievereniging Nicolas Appert in Wageningen over slow food versus convenience.

Volgens De Graaf verzadigt soep wel meer dan een drankje, omdat dat met een lepel en dus langzaam wordt gegeten.

Uit onderzoek is gebleken dat het 20 minuten duurt om 500 gram appel te eten. Om diezelfde hoeveelheid appelmoes te eten is 6 minuten nodig en in vloeibare vorm maar 1,5 minuut. De appeleters bleken meer verzadigd dan de appelmoeseters, die op hun beurt meer verzadigd waren dan de sapdrinkers. De tijd dat de zintuigen in contact zijn met het product is dus van belang voor het verzadigingsgevoel.

Calorieën inschatten
Bovendien kunnen mensen moeilijk de hoeveelheid calorieën inschatten, zelfs na veelvuldig gebruik. Dat blijkt uit onderzoek naar de consumptie van 200 milliliter yoghurtdrank met 60 dan wel 270 calorieën. De proefpersonen konden zelfs na 20 keer consumeren niet vertellen welke yoghurtdrank meer calorieën bevatte.

Ook uit hun eetgedrag later op de dag bleek dat ze het aantal calorieën niet konden inschatten. Consumenten die de yoghurt met meer calorieën hadden gedronken, aten tijdens de lunch niet minder dan wanneer ze de laagcalorische versie dronken.

Advies 
De Wageningse hoogleraar gaf de industrie het advies om te werken aan lekkere producten die je langzaam eet en dus meer verzadigen.

Het symposium maakt deel uit van de lustrumweek van Nicolaas Appert, de studievereniging voor de studie Levensmiddelentechnologie.

Een artikel over het symposium is te lezen in Elsevier Voedingsmiddelenindustrie van oktober.

Lees ook:
'Industrie maakt ook slow food'(14 september 2007)'

'Nicolas Appert' organiseert symposium (10 augustus 2007)

Onderzoek naar eetlustremmende producten (25 januari 2007)

Lichaam merkt ‘geniepige’ calorieën niet op ( 5 oktober 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over verzadiging

Altijd op de hoogte blijven?