VN-rapporteur wil tax op ongezonde voeding

7 maart 2012

GENEVE - De speciale VN-rapporteur voor het recht op voeding heeft 5 maatregelen gedefinieerd om de voedingsproblemen in de wereld aan te pakken. Olivier De Schutter pleit onder meer voor een belasting op ongezonde producten.

De Schutter presenteerde dinsdag zijn rapport. "Eén van de 7 mensen in de wereld is ondervoed en nog veel meer mensen lijden aan 'verborgen honger', tekort aan micronutriënten, terwijl 1,3 miljard mensen overgewicht of obesitas hebben." Hij meent dat het recht op voeding niet alleen slaat op toegang tot de juiste hoeveelheid voedsel, maar ook op een gebalanceerd voedingspatroon met voldoende voedingsstoffen.

Maatregelen

Hij pleit voor 5 maatregelen om de wereldwijde situatie te verbeteren: een belasting op ongezonde producten, regulering van de hoeveelheid verzadigde vetzuren, zout en suiker in producten, het verminderen van advertenties voor fastfood, herziening van landbouwsubsidies die bepaalde ingrediënten goedkoper maken dan andere en het ondersteunen van locale voedselproductie zodat consumenten toegang hebben tot gezonde, verse en voedzame producten.

Een artikel over het rapport is te lezen in EVMI 3. E-paper (alleen toegankelijk voor abonnees)

Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

Alle berichten over voedselzekerheid

Altijd op de hoogte blijven?