Voeding houdt jongeren amper bezig

21 januari 2011

WAGENINGEN - Jongeren denken amper na over voeding. Ze eten buitenshuis wat ze lekker vinden of wat hun ouders meegeven naar school. Gezond en duurzaam heeft nauwelijks hun aandacht.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Voorbij het broodtrommeltje, hoe denken jongeren over voedsel', dat Wageningen UR heeft uitgevoerd onder 650 jongeren tussen 12 en 16 jaar, in opdracht van het ministerie van EL&I.

Ongezond eten is voor hen aanvaardbaar, zolang het niet dik maakt. Ze krijgen pas belangstelling voor gezonde voeding als ze zelf dreigen te dik te worden. Duurzame voeding is onbekend of iets voor later.

Behoudende keuze
Tussen hun 11e en 18e jaar gaan jongeren experimenteren met eten, meer snacken en vaker maaltijden overslaan. Toch zijn ze bij de keuze van voeding heel behoudend, blijkt uit eerder onderzoek. Ze kiezen vooral producten die overeenkomen met de keuze van hun mede-eters.

Gezond staat bij jongeren voor het eten van groenten en fruit en het laten staan van tussendoortjes. Ongezond vinden ze chips, snoep en koek. De herkomst van producten is voor hen geen spannend gespreksonderwerp.

Beperkte invloed
Thuis hebben jongeren een beperkte invloed op de voedselkeuze. Ouders beslissen wat er op tafel komt en jongeren kunnen dat hooguit beïnvloeden.

De meeste ouders houden vast aan samen eten en eerst uitproberen, ook al lust je iets niet. De thuissituatie lijkt dan ook een belangrijk aanknopingspunt om jongeren te interesseren voor duurzaam en gezond.

Schoolkantines
Ook de school kan invloed uitoefenen. Vooral door het aanbod in schoolkantines gezonder, duurzamer en aantrekkelijk te maken. Uiterlijk en lifestyle kunnen een belangrijke ingang zijn voor campagnes om jongeren aan te zetten tot gezonde en duurzame keuzes.

Download het rapport Voorbij het broodtrommeltje
(pdf 136 pagina's) 

Lees ook:
Schoolfruit officieel van start (19 januari 2011)

Jongere: biologisch smaakt niet beter (10 december 2010)

Scholierendebat over gezonde voeding (6 december 2010)

'In schoolkantine alleen gezonde voeding (17 november 2010)'

40 Procent kinderen vindt zich te dik (1 november 2010)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over jongeren en voeding 

Altijd op de hoogte blijven?