Voedingscentrum actualiseert richtlijnen

2 maart 2011

DEN HAAG - Het Voedingscentrum heeft voor het nieuwe voedselkeuzelogo de Richtlijnen Voedselkeuze geactualiseerd.

De geactualiseerde richtlijnen zijn een vertaalslag van het beleid van de Gezondheidsraad. Ze vormen de basis voor voedingsadviezen aan consumenten. Bovendien bieden ze de industrie handvatten voor productinnovatie.

Bij het voorlichten van consumenten wordt gebruikgemaakt van een driedeling voor producten in ‘bij voorkeur’, ‘middenweg’ en ‘bij uitzondering’. De belangrijkste wijziging bij de richtlijnen betreft de indelingscriteria bij deze driedeling. Die zijn aangepast op basis van de meest recente wetenschappelijke en praktische inzichten. Zo zijn bijvoorbeeld de criteria voor natrium verscherpt. 

Voor de indeling wordt gekeken naar verzadigd vet, transvet, natrium en voedingsvezel. Aangezien toegevoegd suiker kan leiden tot een verhoogde energiedichtheid, is ook een criterium voor toegevoegde suiker toegevoegd. 

Productgroepen
Ook zijn productgroepen samengevoegd of opgesplitst. Groente en fruit zijn één categorie geworden. De indeling bij groente en fruit is iets gewijzigd, want er is een aparte categorie vruchtensappen toegevoegd. Eerder werden vruchtensappen tot bewerkt fruit gerekend.

Water en frisdrank zijn nu ingedeeld als twee aparte groepen. Dit omdat de vochtvoorziening in Nederland geen problemen oplevert en omdat veel frisdranken juist onnodig veel energie leveren.

Bekijk de Richtlijnen Voedselkeuze
(pdf, 66 pagina's) 

Lees ook:
Ik Kies Bewust en Keuze Klavertje gaan samen (1 maart 2011)

VS publiceert voedingsrichtlijnen (3 februari 2011)

Voedingscentrum: industrie goed op weg (13 augustus 2010)

IKB-logo beïnvloedt aankoop niet (5 mei 2010)

Nieuwe richtlijnen Voedingscentrum (26 oktober 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over het Voedingscentrum

Altijd op de hoogte blijven?