Voedingscentrum lanceert de Koelkastklem

27 november 2017

Het Voedingscentrum heeft de Koelkastklem ontwikkelt. Deze klem herinnert consumenten aan de restjes in de koelkast. Zo wil het Voedingscentrum voedselverspilling tegen gaan. Nederlanders kunnen jaarlijks per persoon 41 kilo eten van de afvalbak redden, als ze slimmer inkopen doen, hun eten beter bewaren en meer op maat koken.

Expert Duurzaam Eten Corné van Dooren: “We vergeten wel eens dat restjes – zoals een geopend pak yoghurt, een aangebroken potje mais of een stuk bloemkool – nog in onze koelkast liggen. Terwijl we ze prima kunnen gebruiken voor het samenstellen van een nieuwe maaltijd. Ook maken we wel eens een nieuwe verpakking open, terwijl er nog één in gebruik is. De Koelkastklem zorgt ervoor dat je restjes niet vergeet, maar opeet.”

Voedselverspilling

Het concept van de Koelkastklem lijkt simpel, en dat is het ook. “Maar als iedereen deze tool straks gebruikt, kan het een flink effect hebben. Als we restjes voedsel uit onze koelkast opeten in plaats van weggooien, dan scheelt dat op jaarbasis al gauw ruim 10 kilo voedselverspilling per huishouden. Doordat mensen met behulp van de klem ook slimmer kunnen inkopen loopt de winst voor het milieu en je portemonnee nog verder op. Elk restje dat je nog bewaart en opeet helpt.”

FIFO-hoekje

De Koelkastklem is eenvoudig in gebruik. “Je schuift hem op een plank in je koelkast, in het zicht. Door de oranje kleur valt hij meteen op. Plaats vervolgens de restjes, open potjes en aangebroken verpakkingen achter de klem. Zet vooraan wat als eerste op moet. Zo staan je restjes altijd in de spotlights. Iedereen uit je huishouden weet dan wat hij of zij als eerste moet gebruiken.” Bekijk hier de introductievideo van de Koelkastklem en de FIFO-fridge.

Topkok Pierre Wind is enthousiast over de Koelkastklem en de mogelijkheden die de klem biedt om voedselverspilling tegen te gaan: “First in, first out (FIFO) is een term uit de horeca. Alle koks werken zo. Superbelangrijk natuurlijk om de producten die snel op moeten als eerste op te maken! Ook voor thuiskoks creëer je zo een FIFO-hoekje.”

Koelkastklem

Het Voedingscentrum verspreidt de Koelkastklem met een handige kaart. Daarop staat een stappenplan. Je kunt dan makkelijk aan de slag met je restjes. Aan de achterzijde van de kaart staan twee voorbeelden van recepten op basis van restjes.

De Koelkastklem is vanaf nu tegen verzendkosten verkrijgbaar via de webshop van het Voedingscentrum. Begin volgend jaar wordt de klem ook via Jumbo Supermarkten verspreid. Om de Koelkastklem onder de aandacht te brengen, geeft het Voedingscentrum de eerste 1.000 klemmen gratis weg via social media. “We vinden het belangrijk dat de Koelkastklem in zoveel mogelijk koelkasten terechtkomt en dat we hem massaal gaan gebruiken. Zo kan iedereen helpen voedselverspilling te voorkomen!”, aldus Van Dooren.

Altijd op de hoogte blijven?