Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken

17 augustus 2017

In pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen zit nog steeds te veel suiker. Dat concludeert het Voedingscentrum na een steekproef. Fabrikanten hebben wel stappen gezet om het gehalte te verlagen, maar veel pakjes drinken (200 ml) bevatten nog zo’n 3 tot 5 suikerklontjes.

Suikergehalte

Het Voedingscentrum analyseerde vorig jaar het suikergehalte in pakjes drinken en maakte verschillende foto’s van pakjes drinken met de hoeveelheid suikerklontjes ernaast. Dit jaar deed het centrum hetzelfde. Het voedingscentrum analyseerde 45 pakjes drinken van uiteenlopende merken.

In meer dan twee derde van de pakjes niets was niets veranderd aan het suikergehalte. In zes pakjes was het suikergehalte verlaagd met maximaal één klontje suiker en is zes andere pakjes met meer dan twee klontjes. In twee pakjes zat meer suiker.

Misleidende verpakking

Ook constateerde het voedingscentrum dat er op de verpakkingen vaak fruit is afgebeeld. Hierdoor kunnen ouders denken dat deze pakjes gezond zijn. Termen op de verpakking zoals ‘zonder toegevoegd suiker’, ‘natuurlijk’ of ‘puur sap’ versterken dit idee. Voor kinderen is het uiterlijk van de pakjes aantrekkelijk, soms vanwege de vrolijke kinderfiguurtjes.

Check zelf het etiket

Het voedingscentrum adviseert om op het etiket te checken hoeveel suiker er in zit. Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum geeft een rekenvoorbeeld: “Als ouders 1 pakje per week minder meegeven naar school dan krijgt een kind 160 suikerklontjes per jaar minder binnen.”

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?