Voedingsmiddelen in Nederland relatief goedkoop

20 juni 2014

BRUSSEL - Voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken in Nederland zijn zo’n 3 procent goedkoper dan gemiddeld in de EU. Voor alcoholische dranken en tabak zijn Nederlanders juist weer relatief duurder uit

Dat blijkt uit cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat. Buurlanden België en Duitsland zijn aanmerkelijk duurder. De prijzen voor voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken liggen in deze landen respectievelijk 12 en 8 procent boven het EU-gemiddelde.

Het duurste EU-land voor voeding en non-alcoholische dranken is Denemarken dat gemiddeld 40 procent duurder is dan het gemiddelde in de 28 EU-lidstaten. Polen is het goedkoopste met een prijsniveau van 62 ten opzichte van het gemiddelde van de EU.

Alcohol en tabak

Voor alcoholische dranken  en tabak waren de prijsniveaus het hoogste in Ierland (178 procent) en het laagste in Bulgarije (59 procent). Nederland scoort met 108 procent dus 8 procent meer dan het EU-gemiddelde. Hier zijn België en Duitsland respectievelijk juist 4 en 10 procent goedkoper dan het EU-gemiddelde.

De grootste prijsvariaties bij alcoholische dranken en tabak tussen de lidstaten komen door verschillen in heffingen en accijnzen op deze producten.

Restaurants en hotels

Bij restaurants en hotels is Nederland 15 procent duurder dan gemiddeld in de EU. Hier is het duurste land opnieuw Denemarken (149 procent) en het goedkoopste Bulgarije (47 procent). Duitsland is hier relatief goedkoop binnen de EU (97 procent) en België ligt op het niveau van Nederland (116 procent).

Lees ook:

Brood in Nederland goedkoop, vlees duur (24 juni 2013)

Voeding in Nederland spotgoedkoop (13 juli 2007)

 

Altijd op de hoogte blijven?