Voedingsmiddelenindustrie in de media | Week 14-2023

7 april 2023 Marina de Moor Pixabay

Graanhandelaren stoppen met de graanexport uit Rusland, stijgende suikerprijzen, verduurzaming, btw op groente en fruit en een slimme koelkast met veganistische producten. Wat lazen we afgelopen week? Een greep uit de media.

Het FD meldt dat graanhandelaren Cargill en Viterra stoppen met export van graan uit Rusland. Als reactie hierop steeg de prijs voor tarwe met bijna 4%. Cargill stopt vanaf juli met de export, Viterra is nog aan het uitzoeken hoe het bedrijf gaat vertrekken aangezien deze Rotterdamse eigenaar ook voor de helft eigenaar is van een grote Russische graanterminal.

‘’De suikerprijzen op de spotmarkt in Europa blijven maar stijgen door de tekorten dit seizoen’’, aldus Foodbusiness. ‘’Ook op de termijnmarkten in London en New York werden de hoogste noteringen behaald in respectievelijk tien en zes jaar.’’

Stichting Milieukeur werkt met haar topkeurmerk ‘’On the way to PlanetProof’’ mee aan het voorstel van CBL. Dit voorstel houdt een duurzaamheidsstandaard in en een goed verdienmodel voor boeren en tuinders die hieraan deelnemen waarbij de focus ligt op versproducten van Nederlandse bodem.

De Rabobank geeft aan dat ondanks dat de recessie lijkt te zijn verdwenen zijn er nog genoeg uitdagingen voor de supply-chain food. Zo is er sprake van dalende marktprijzen, oplopende kosten, bezuinigde consumenten, moeilijke prijsonderhandelingen en toenemende duurzaamheidseisen

Een groep van 78 bestuurders, wetenschappers, artsen en organisaties hebben opnieuw het kabinet opgeroepen om de btw op groenten en fruit af te schaffen. ‘’Veel mensen met een lager inkomen hebben geen geld voor gezondere voeding’’, zegt de groep in het NRC.

Zitten rozijnen vol met bestrijdingsmiddelen of niet? Voor bestrijdingsmiddelen in voeding bestaan strenge regels, meldt Quest. De druivenvelletjes zouden er vol mee zitten. Bestrijdingsmiddelen worden namelijk op fruit gespoten en bij veel fruit wordt vooral het binnenste gegeten. Maar bij rozijn en krenten houd je vooral de buitenkant over.

GroentenNieuws geeft aan dat in Engeland is de ontwikkeling van genetisch gemodificeerd voedsel nu is toegestaan. Voorstanders geven aan dat dit ‘’essentieel is in het licht van klimaatverandering’’. Echter geven critici aan dat de verandering ‘’rampzalig’’ kan zijn voor de voedselproductie en het milieu. De nieuwe regels zullen leiden tot een betere voedselproductie en banen en investeringen naar Engeland, zegt Professor Gideon Henderson, hoofdadviseur van het ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken tegen GroentenNieuws.

‘’Verpakkingen worden alsmaar circulairder’’, aldus Fokus. Deze transitie is al een tijdje aan de gang en deze voedingsindustrie heeft hier een belangrijke rol in. De keuze valt steeds vaker op verpakkingen die hergebruikt of gerecycleerd kunnen worden.

De Health Food Wall, een slimme koelkast met veganistisch voedsel. Anouk Snelders is de bedenker van deze automaat. Steeds meer mensen kiezen namelijk voor een gezonde maaltijd of snack. ‘’In 2017 was een gezonde, snelle snack op stations en vliegvelden onvindbaar’’, zegt Anouk tegen Change Inc. Daarom besloot ze zelf met een alternatief op de markt te komen.

Trans-Plant is een nieuw duurzaam-eten-platform waar drie onderzoekers samen met studenten, boeren, horeca en burgers zorgen voor meer plantaardige producten en minder dierlijke producten. Het doel van dit onderzoeksproject is om CO2 -afdruk van voedselproductie te verkleinen en mee te helpen om klimaatverandering tegen te gaan, meldt Dagblad van het Noorden.

Altijd op de hoogte blijven?