Voedsel maakt mensen gelukkig

23 maart 2017

Motivaction heeft onderzocht of ontbijt- en lunchproducten en bepaalde keukens een bijdrage leveren aan het geluk van consumenten. Negen op de tien Nederlanders hebben vaste ontbijt- en lunchproducten waarvan ze gelukkig worden. De Italiaanse keuken maakt Nederlanders het meest gelukkig. In de top vijf van meest gelukkig makende gerechten staan nasi en stamppot bovenaan, gevolgd door pizza, spaghetti en lasagne.

Ontbijt

Negen van de tien Nederlanders (91 procent) noemen desgevraagd één of meer producten waar ze bij het ontbijt gelukkig van worden. Verse broodjes nemen de eerste plaats in. Daarna volgt koffie, een gekookt ei, een croissantje en kaas. De deelnemers gaven gemiddeld zes producten per persoon op.

Lunch

Lunchproducten maken 91 procent van de bevolking gelukkig. Voor de lunch hebben Nederlanders een voorkeur voor hartig. Verse broodjes blijven op de eerste plaats staan, gevolgd door kaas, gewone boterhammen, vleeswaren en een gebakken ei. Tosti’s nemen de zesde plek in. Gemiddeld noemden de deelnemers zo’n zes producten.

Avondeten

Precies negen van de tien Nederlanders noemen één of meer keukens waar ze gelukkig van worden voor het avondeten. De Italiaanse keuken staat op de eerste plaats, gevolgd door de Hollandse, de Oosterse en de Mexicaanse. De Franse keuken, toch lang beschouwd als een van de beste ter wereld, komt niet verder dan plaats vijf. Nasi en stamppot voeren de ranglijst van gerechten aan. Deze gerechten bereikten deze positie deels omdat het onderzoek in de winter plaats vond. Pizza, spaghetti en lasagne completeren de top vijf.

International Day of Happiness

Het onderzoek vond plaats vanwege de vijfde editie van de International Day of Happiness (Wereldgeluksdag) op 20 maart. 1.048 Nederlanders namen deel aan dit online onderzoek.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?