Slecht enkele voedingsmiddelenproducenten krijgen de eer om in een van de beleggingsfondsen van ASN te komen. Alleen bedrijven die aan zeer strenge duurzaamheidscriteria voldoen krijgen goedkeuring van de bank.
Samen met externe beheerders selecteert ASN bedrijven die in aanmerking komen voor een van hun beleggingsfondsen. Het team Duurzaamheidsbeleid & Onderzoek scant 250 bedrijven per jaar op duurzaamheid en vergelijkt ze met collega-bedrijven uit dezelfde sector. De bedrijven waarin ASN Beleggingsfondsen investeert, worden elke vier jaar opnieuw doorgelicht. Met behulp van duurzaamheidsdata vergelijken analisten de carbon footprint met die van vergelijkbare bedrijven. Met deze gegevens kan ASN voor driekwart nagaan of bedrijven aan hun criteria voldoen.
Strenge criteria
Binnen de voedingsmiddelenindustrie zijn nog niet veel bedrijven geselecteerd. Duurzaamheidsmanager Mariëtta Smid vertelt: “Dat klopt, de sector is nog altijd slecht vertegenwoordigd in onze portefeuille. We zijn geïnteresseerd in nieuwe kandidaten, maar de criteria zijn streng. Betrokkenheid bij de olie- en gassector, kernenergie en wapenindustrie sluiten we uit. We hebben op duurzaamheidsgebied zowel eisen voor klimaatbeleid als biodiversiteit en dierenwelzijn. Daarnaast letten we op mensenrechten en de manier van besturen. Soms ziet het beeld van een bedrijf er in grote lijnen goed uit, maar kan een klein deel van de activiteiten ertoe leiden dat ASN Bank afziet van investeren.”
Ketenverantwoordelijkheid
Tachtig procent van de gescreende kandidaten valt uiteindelijk af. De screenings maken duidelijk op welke punten relatief veel bedrijven steken laten vallen. Er wordt verwacht dat bedrijven, naast dat ze hun eigen zaakjes op orde hebben, ketenverantwoordelijkheid nemen. Er zijn bijvoorbeeld veel duurzaamheidsproblemen rondom palmolie- en sojaketens, maar ook betrokkenheid bij de eerste generatie biobrandstoffen en afvalproblematiek zijn aspecten waardoor bedrijven niet worden toegelaten tot het beleggingsfonds van ASN. De meeste voedingsbedrijven vallen echter af omdat ze op het vlak van dierenwelzijn niet aantoonbaar goed presteren.
Transparantie en verandering
Wat Nederlandse bedrijven betreft behoren Corbion, Wessanen en Unilever tot de selectie. Sommige klanten van ASN stellen vragen over de selectie van Unilever. Rond deze multinational komen verschillende misstanden voor. “Heel belangrijk is dat Unilever transparant is over de voortgang, over verbeterpunten en daarop actie onderneemt. Het concern neemt het voortouw. Het vraagt van leveranciers zijn duurzaamheidsbeleid over te nemen – en checkt dit. Zo zet het door zijn omvang verandering in gang. Over controverses gaan we in discussie en we geven tijd om aanpassingen te doen”, aldus Smid
Duurzaam investeren heeft toekomst
De voordelen van duurzaam opereren reiken verder dan het milieu, vindt Smid. “Door de aarde niet uit te putten draag je bij aan voedsel- en leveringszekerheid.” Het is moeilijk te zeggen of duurzame beleggingen meer rendement opleveren dan gemiddeld. “Onderzoek wijst in elk geval uit dat duurzaam beleggen niet ten koste gaat van het rendement. Om als bedrijf op de lange termijn bestaansrecht te hebben, moet je duurzaam zijn. Zo simpel is het eigenlijk.”
Door: Leendert van der Ent
Lees het volledige artikel in EVMI nummer 8 van 2018. Bestel hier twee gratis proefnummers.