Voedseltop: NL moet koploper worden

27 januari 2017

Nederland moet over 5 tot 10 jaar wereldwijd koploper zijn in gezonde en duurzame voeding. Dat is de uitkomst van de eerste Nationale Voedseltop in Den Haag.

Tijdens de top, op 26 januari, spraken vertegenwoordigers van onder meer landbouw, levensmiddelenindustrie, zorginstellingen, horeca, supermarkten, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen met elkaar.

De partijen willen dat het voor consumenten overal makkelijk wordt om lekker en gezond te eten en dat bestaande en nieuwe producten gezonder gemaakt worden.

Alle mogelijke plekken

Zo moeten consumenten binnen 5 jaar op alle mogelijke plekken, zoals supermarkten, horeca, scholen, catering, pretparken, zorginstellingen en onderweg, meer gezond en duurzaam voedsel tegenkomen.

Ook zetten partijen zich in om de consument te laten zien dat gezond eten makkelijk, snel en smaakvol is en geven ze informatie over de keuzes die veilig, gezond en duurzaam zijn. Ze willen dit via heldere informatie op het etiket, voorlichting en toepassing van nieuwe technieken, zoals een app.

Innovatieve producten

Er komen nieuwe innovatieve producten op de markt met bijvoorbeeld meer groente en plantaardige eiwitten, andere vissoorten en varkensvlees met een ‘antibioticavrij leven garantie’, Ook gaat het om producten met minder verzadigd vet, zout en suikers.

De Nationale Voedseltop is een initiatief van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken), minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

Bekijk alle resultaten van de Voedseltop

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?