'Voedselzekerheid ook kwestie van voedingswaarde'

20 maart 2013

WAGENINGEN – Bij voedselzekerheid wordt de voedingswaarde van voedsel nog te vaak onderbelicht. Het boek ‘Food for All – Sustainable Nutrition Security’ behandelt ook dit thema, net als de thema’s beschikbaarheid van voldoende voedsel en de toegang tot voedsel.

Het nieuwe Engelstalige boek laat aan de hand van voorbeelden zien hoe Wageningen UR met wetenschap bijdraagt en ook in de toekomst zal bijdragen aan het zoeken naar oplossingen voor deze thema’s.

“Er is op dit moment wereldwijd voldoende voedsel, maar het is niet goed verdeeld”, licht rector Martin Kropff toe. “Er zijn 1 miljard ondervoede mensen, 1,5 miljard mensen met ernstig overgewicht en 2 miljard mensen die onvoldoende basisnutriënten, zoals eiwitten, binnenkrijgen met hun voeding.”

De innovatie en het samenspel van technologische en sociaaleconomische doorbraken staan centraal in het boek. “Vaak zijn dat doorbraakjes, kleine stappen die een belemmering wegnemen voor voldoende gezond voedsel”, aldus Kropff.

Maar ook grote doorbraken komen aan bod in het boek, zoals de Wageningse bijdrage aan een duurzame glastuinbouw met biologische bestrijding van plagen en de kas als energiebron.

Het rijkelijk geïllustreerde boek is bedoeld als inspiratie vanuit de wetenschap en de rol van Wageningen UR hierin.

Food for All, sustainable nutrition security, 2013, 142 pagina's. Redactie: Martin Kropff, Johan van Arendonk, Huub Löffler. Wageningen UR.

Download een pdf van dit boek

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?