Voorwaarden aan gebruik steviol glycosiden

15 november 2011

BRUSSEL - Steviol glycosiden worden vanaf 2 december door de EU toegelaten. Er zijn echter wel eisen rond de zuiverheid en gebruiksvoorwaarden van de zoetstof als additief bepaald.
 
Steviol glycosiden worden geëxtraheerd uit de blaadjes van de Stevia rebaudiana Bertoni (de steviaplant). Afhankelijk van de samenstelling kunnen steviol glycosiden verschillen in zoetkracht en nasmaak. De nieuwe zoetstof krijgt het E-nummer E960.

Zuiverheid
Voor ze op de markt mogen komen, moeten de steviol glycosiden opgezuiverd worden om een 95 procent zuivere zoetstof te krijgen.

Deze mag 10 verschillende steviol glycosiden bevatten maar moet voor minstens 75 procent uit de som van de steviol glycosiden stevioside en/of rebaudioside A bestaan, stelt de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid in België.

Voorwaarden voor gebruik
De verordening bevat verder een aantal gebruiksvoorwaarden.

Steviol glycosiden zijn uitsluitend toegelaten in bepaalde voedselgroepen, zoals gearomatiseerde niet-alcoholische dranken (limonade, melk- en sojadrankjes), bier, consumptie-ijs, groenten- en fruitbereidingen, jam, chocolade, snoepgoed, kauwgom, ontbijtgranen, desserts, sauzen, voedingssupplementen en tafelzoetstoffen.

Bovendien is de toelating vaak beperkt tot de lightproducten en producten zonder toegevoegde suikers.

ADI maximaal 4 mg
Daarnaast zijn er maximumgehaltes voor steviol glycosiden in voedingsmiddelen bepaald.

De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van steviol glycosiden is door de EFSA vastgelegd op 4 mg per kg lichaamsgewicht per dag.

Nieuwe stelling: Zoetstof stevia wordt een succes!
Stem mee

Lees ook:
Wordt stevia een succes? (15 november 2011)

Stevia officieel toegestaan in Europa (14 november 2011)

Nieuwe verordeningen additieven goedgekeurd (14 november 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over stevia

Altijd op de hoogte blijven?