VWA wil strengere controle import

21 februari 2007

DEN HAAG - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) overweegt strengere controles op levensmiddelen die Nederland binnenkomen, nu gifstoffen op rijst en paprikapoeder zijn aangetroffen.

Begin februari werd de import van 125 ton bruine rijst geweigerd, meldt de VWA. Monsters van de rijst bleken te veel aflatoxine te bevatten, een gifstof die geproduceerd wordt door schimmels. De VWA heeft een melding naar Brussel verzonden om via het Rapid Alert systeem (het snelle waarschuwingssysteem van de Europese Unie) andere lidstaten op mogelijke besmettingen te attenderen.

Eind januari zijn er bij importcontrole in de Rotterdamse haven 5 partijen paprikapoeder uit Peru geblokkeerd vanwege de aanwezigheid van te hoge gehalten ochratoxine A. Er werd 63 tot 249 microgram ochratoxine A per kilo paprikapoeder aangetroffen. De norm is 10 microgram per kilo.

In totaal werd de import geweigerd van 1.275 balen, met een totaal gewicht van 31.875 kilo. Ook in dit geval is een melding naar Brussel verzonden

Gifstoffen afkomstig van schimmels zijn mycotoxinen.
Deze kunnen voorkomen op gewassen zoals granen, specerijen, noten, koffie en rijst. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid als mensen er te veel van binnen krijgen.

Veelvoorkomende mycotoxinen zijn aflatoxine, ochratoxine A en deoxynivalenol (DON). Aflatoxine is van die groep de meest schadelijke. De besmetting in de bruine rijst liep uiteen van 16 tot 27 microgram per kilo. De gehanteerde norm hiervoor is 5 microgram per kilo. 

Lees ook:
VWA zoekt salmonellapindakaas uit VS (20 februari 2007)

Nieuwsdossier recalls

Altijd op de hoogte blijven?