Waarschuwing op Southampton Six

20 april 2010

DOETINCHEM - Op de verpakkingen van producten met azo-kleurstoffen, ook wel bekend als de Southampton Six, komt vanaf 20 juli een waarschuwing te staan.

De verplichte vermelding waarschuwt consumenten dat de kleurstof 'de oplettendheid of activiteit van kinderen negatief kan beïnvloeden'.

In een artikel in EVMI nummer 3, dat dinsdag verschijnt, wordt uitgebreid ingegaan op de zes kleurstoffen. Het gaat om Tartrazine (E102), Chinolinegeel (E104), Zonnegeel FCF (E110), Azorubine (E122), Ponceau 4R (E124) en Allurarood AC (E129).

Uit Brits onderzoek blijkt dat de kleurstoffen bij kinderen leiden tot hyperactiviteit. EFSA kon niet veel met het onderzoek, met name omdat dat gedaan was naar een mix van kleurstoffen, in combinatie met conserveermiddel natriumbenzoaat (E211). Het is daardoor niet mogelijk vast te stellen wat de individuele bijdrage van een stof is.

Ophef
In Groot-Brittannië bleef ophef over de Southampton Six. Voedingsmiddelenbedrijven begonnen de kleurstoffen uit hun producten te halen. Wie de kleurstoffen niet gebruikt, kan zich op een lijst van voedselautoriteit Food Standards Agency laten plaatsen.

De verplichte waarschuwing vanaf deze zomer er op verzoek van het Europees Parlement.

Het volledige artikel is te lezen in EVMI van 20 april.
Volledige inhoud

Lees ook:
Meer fabrikanten mijden Southampton Six (8 oktober 2009)

Britten gaan riskante kleurstoffen verwijderen (14 november 2008) 

'Waarschuwing kleurstoffen niet zinvol' (13 augustus 2008)

Onnatuurlijke kleurstof moet op label (8 juli 2008)

FSA wil verbod op zes kleurstoffen (11 april 2008)

EFSA: Niet hyper van additieven (14 maart 2008)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over kleurstoffen

Altijd op de hoogte blijven?