WUR maakt Catalogus Biobased Verpakkingen

29 september 2014

Wageningen UR heeft een catalogus samengesteld van biobased verpakkingen voor onder meer vers en houdbaar voedsel.

De catalogus Biobased Verpakkingen is geschreven voor inkopers, gebruikers en producenten van verpakkingsmaterialen en voor beleidsmedewerkers van overheden. Verschillende producenten van biobased materialen en verpakkingen hebben hun medewerking verleend aan de productie.

Duurzaam verpakken staat volop in de belangstelling bij consumenten, industrie en overheid. Biobased materialen zijn minder belastend voor het milieu door gebruik van plantaardige grondstoffen en door een lagere CO2-uitstoot.

Biobased materialen zijn materialen waarvan de grondstoffen direct of indirect van natuurlijke oorsprong zijn. Voorbeelden zijn papier en hout maar ook bioplastics zoals polymelkzuur (pla) waarvan de bouwstenen worden gemaakt uit suikers.

Hoewel biobased materialen worden gemaakt uit plantaardige grondstoffen zijn de materialen niet per definitie biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Dit is ook niet voor alle toepassingen wenselijk. Biobased materialen kunnen wel hergebruikt of gerecycled worden.

Sla langer houdbaar

Wageningen UR wijst op specifieke voordelen die deze plastics bieden. Biobased plastic verpakkingen hebben vaak een beter ademend vermogen waardoor verse producten zoals sla langer houdbaar zijn of brood langer vers blijft. Een aantal van deze plastics zijn bovendien van nature antistatisch waardoor minder additieven toegevoegd hoeven te worden dan bij conventionele kunststoffen.

Wageningen UR Food & Biobased Research was door het ministerie van Economische Zaken gevraagd inzicht te geven in mogelijke toepassingen van biobased materialen en verpakkingen. EZ wil het gebruik van biobased materialen stimuleren, onder andere door pilots bij duurzaam inkoopbeleid.

Lees ook:

Plan voor verpakkingsloze super in Nederland (24 september 2014)

Gratis publicatie over duurzaam verpakken (16 oktober 2013)

Altijd op de hoogte blijven?