Week Zonder Vlees vliegend van start

8 maart 2021

Op maandag 8 maart 2021 ging de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees van start. Bedrijven reageren massaal op de campagne met nieuwe producten, initiatieven, quizzen en meer. We zetten er een aantal op een rijtje.

De Nationale Week Zonder Vlees-campagne is een initiatief van Isabel Boerdam, bekend van het blog en boek De Hippe Vegetariër en Vegabijbel. De campagne probeert mensen bewust te maken van de positieve impact van minder vlees eten. Boerdam rolt de themaweek inmiddels uit als non-profit initiatief van haar bedrijf Green Food Lab. De stichting wil laten zien hoe makkelijk en lekker de vegetarische keuken is.   

Aanbiedingen, nieuwe producten en initiatieven

In zo'n beetje alle supermarkten zijn diverse vleesvervangers, zuivelalternatieven en andere vegetarische en plantaardige producten in de aanbieding deze week. Biologische super Ekoplaza heeft daarnaast expliciet geen vleesaanbiedingen. 

Vleesvervanger-producenten lanceren massaal nieuwe vega(n) producten, waaronder Beyond Meat, The Blue Butcher, Future Farm, LikeMeat, Santa Maria, Vivera, Violife, De Vegetarische Slager, Honig en Garden Gourmet. Daarnaast introduceren meerdere supermarkten allerlei nieuwe vega(n) opties van de huismerken, zoals Jumbo, Lidl en Albert Heijn - die maar liefst 50 nieuwe artikelen in de schappen legt.

Op de website van Beyond Meat kun je deelnemen aan een quiz. Je krijgt te horen welk type vleeseter je bent en op basis van de uitslag stuurt het merk je (in ruil voor je gegevens) een op maat gemaakt 'Week met Vlees'-menu met plantaardige opties. 

Ook drie ziekenhuizen haken in op de week. Het Reinier Gasthuis in Delft, Amphia Ziekenhuis in Breda en Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam voegen plantaardige maaltijden van Livekindly Collective en LikeMeat toe aan hun menu's.

Nog een aantal initiatieven in het kort: Meatless Farm organiseerde de eerste plantaardige drive thru van Europa. De Vegetarische Slager opende in Amsterdam het pop-up restaurant De Vleesch Lobby, te bezoeken van 5 - 17 maart. Vegan Masters stelde een speciale plantaardige maaltijdbox samen, waarvan je een hele week kunt eten. Diverse partners geven maaltijden zonder vlees weg, zoals Vegan Masters, Coop en LikeMeat. En Violife en Flora Plant organiseren de kookshow "Maxim doet Vegan".

Webinar en Q&A

Tot slot kunnen alle deelnemers aan de Nationale Week Zonder Vlees een webinar bekijken. Oprichtster Isabel Boerdam beantwoordt daarin vragen over vegetarisch eten. Op 14 maart om 10:00 uur gaat Boerdam daarnaast in gesprek met deelnemers tijdens een live Q&A. Inschrijven voor beide items kan via de officiële website.

Altijd op de hoogte blijven?