Weinig residu-overschrijdingen groente en fruit

9 november 2012

DEN HAAG - Het aantal overschrijdingen van de maximale toegestane gehalten van residuen van gewasbeschermingsmiddelen is zowel in Nederland als in de EU klein. Dat blijkt uit inspecties van de NVWA in de periode juni 2010 - juni 2012.

Overschrijdingen worden vooral gevonden in producten uit een aantal niet-Europese landen, zoals landen in Zuid-Oost Azië, China, Kenia, Suriname, Turkije en Dominicaanse Republiek. producten uit die landen worden daarom extra gecontroleerd. Volgens de NVWA hebben dergelijke verscherpte controles zin. De producten blijken steeds beter aan de eisen te voldoen.

De meeste overschrijdingen werden geconstateerd bij bladgroenten en koolachtigen. Doorgaans worden bij groente en fruit hooguit 2 verschillende gewasbeschermingsmiddelen gevonden. Drie of meer verschillende middelen zijn vooral aangetroffen op aardbeien, druiven en citrusvruchten.

De NVWA stelt dat het absolute aantal overschrijdingen per winkelketen zo laag is dat statistisch gezien geen harde uitspraken te doen zijn over verschillen tussen ketens.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?