Wereldgezondheidsorganisatie noemt aspartaam ‘mogelijk kankerverwekkend’

3 juli 2023 Redactie Voeding Nu

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat in juli de zoetstof aspartaam vermelden als een mogelijk kankerverwekkende stof. Dat meldt het internationale persbureau Reuters.

Aspartaam (E951), een kunstmatige zoetstof die gebruikt wordt in bijvoorbeeld sommige soorten cola light, sportdrankjes en kauwgom, wordt in juli voor het eerst vermeld als “mogelijk kankerverwekkend” door het International Agency for Research on Cancer (IARC), de kankeronderzoeksafdeling van de WHO. 

In een review van juni zegt het IARC 1.300 studies en onderzoeken van de afgelopen jaren te hebben beoordeeld. Onder meer een onderzoek van het Ramazzini Instituut in Italië met muizen en ratten, waarbij de ontwikkeling van tumoren in verband werd gebracht met aspartaam.

In de review staat niets over de hoeveelheid aspartaam die een persoon veilig kan consumeren. Die richtlijnen worden nog bepaald door de JECFA, een commissie van deskundigen op het gebied van levensmiddelenadditieven.

Kritiek 

Verschillende partijen leveren kritiek op de review van het IARC. De International Sweeteners Association noemt de uitspraak niet wetenschappelijk alomvattend en zegt zich zorgen te maken dat deze nieuwe review consumenten kan misleiden. De International Council of Beverages Associations waarschuwt dat de uitspraak “consumenten onnodig zou kunnen misleiden om meer suiker te consumeren in plaats van te kiezen voor opties met geen of minder suiker.”

Altijd op de hoogte blijven?