'Westers voedingspatroon wel houdbaar’

20 februari 2007

WAGENINGEN - De stelling van Nutreco-topman Wout Dekker dat het Westers voedingspatroon op de lange termijn onhoudbaar is, klopt niet. Dat beweren Professor Rudy Rabbinge van de WUR en Louise Fresco, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam in Trouw.

Dekker denkt dat grondstoffen voor voedselproductie veel duurder worden door de verwachte groei van de wereldbevolking. Louise Fresco (zie foto) wijst er op dat de Nutreco topman daarbij een scenario gebruikt waarbij de wereldbevolking in 2100 tot 12 miljard mensen is gegroeid.

Wetenschappelijk is er inmiddels consensus over een toename tot 9 miljard mensen, stelt de Amsterdamse hoogleraar. Bij een dergelijke toename is het mogelijk om de wereldbevolking, zelfs met de huidige technieken, te voeden, aldus Fresco.

Rabbinge wijst op berekeningen uit de jaren zestig en zeventig, waarbij is gekeken naar bodemgeschiktheid en naar invloeden van het klimaat. Daaruit bleek dat het technisch zelfs mogelijk is om 40 miljard mensen te voeden. 'Er moet dan wel op een hoog technologisch niveau worden geproduceerd, vergelijkbaar aan de manier waarop dat in Nederland gebeurt.'

Prijsdruk gecompenseerd
Fresco benadrukt dat het lastig blijft om te voorspellen wat de grondstofprijzen gaan doen, omdat dit om een termijnhandel gaat waarbij veel factoren een rol spelen en ook speculatie zijn invloed doet gelden.

De wetenschappelijke prognose is evenwel dat prijsstijgingen van grondstoffen grotendeels worden gecompenseerd door stijgende opbrengsten per hectare.

Zij signaleert wel een aantal risico's zoals de grootschalige overschakeling op biobrandstoffen. Het is niet efficiënt om daarvoor tarwe, soja of maïs in te zetten en om op vruchtbare landbouwgrond kolzaad voor biobrandstof te telen, aldus Fresco.

Lees ook:
Fresco wil af van heilige huisjes (21 september 2006)

Altijd op de hoogte blijven?