‘Westerse zuivelaars domineren, maar China komt eraan’

16 juli 2012

UTRECHT - De aloude zuivelconcerns uit de westerse wereld domineren nog altijd de wereldwijde zuivelmarkt. Toch komen bedrijven uit nieuwe markten, zoals China, in rap tempo dichterbij.

Dat blijkt uit Global Dairy Top-20 van Rabobank, die is opgesteld op basis van de zuivelomzet in 2011.

De hoofdkantoren van 18 van de 20 zuivelreuzen staan in de EU, Noord-Amerika, Japan of Nieuw-Zeeland.

Het Zwitserse Nestlé en Franse Danone blijven op plek 1 en 2 staan met een respectievelijke zuivelomzet van 18,6 en 14,0 miljard euro.

Het Franse Lactastis blijft groeien en stijgt van plek 4 naar 3 (met een omzet van 13,5 miljard euro), onder meer door de overname van Parmalat en Skånemejerier. Lactatis heeft stuivertje gewisseld met het Nieuw-Zeelandse Fonterra (omzet 11,3 milard euro).

China

China is sterk in opkomst, meldt Rabobank. Yili dat in 2010 op de plek 19 in de top-20 binnenkwam, staat nu op plek 15 en Mengniu steeg van 18 naar 16 (beide met een omzet van 4,2 miljard euro).

FrieslandCampina staat onveranderd op plek 5 (omzet 9,7 miljard euro).

Unilever is van plek 10 naar 11 gezakt. Het Brits-Nederlandse concern  (waarbij voor de zuivelomzet een schatting is gemaakt van 5,2 miljard euro) is voorbijgestreefd door het Japanse Meiji (omzet 5,3 miljard euro).

Een meerderheid van de top-20 heeft recentelijk overnames gedaan of zijn joint ventures aangegaan om hun marktpositie te verstevigen.

Opkomende markten

Volgens Rabobank zal de groei in deze traditionele zuivelmarkten de komende 5 jaar afkalven. Opkomende markten als China, Zuid-Oost-Azië, India en Latijns-Amerika zullen wél verder groeien.

Het is dan ook niet verrassend dat 16 van de 20 toppers investeringen hebben in Azië of Latijns-Amerika en 15 alleen al in China.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?