'Wie wordt Uber in food?'

14 oktober 2015

“Wie wordt de Uber en de Airbnb van de food?”, vroeg Maarten Steinbuch van Technische Universiteit Eindhoven tijdens de Food Valley Expo. “Uber levert taxi’s zonder zelf taxi’s te hebben, Airbnb biedt hotels zonder zelf een hotel te hebben. Hoe kun je in de food op dezelfde manier activiteiten digitaliseren? Voedingsmiddelen zonder voedingsmiddelen, zeg maar.”

De universiteitsprofessor wees op de introductie van online supermarkt PicNic die boodschappen gratis thuisbezorgt. “Zullen er in 2020 bijvoorbeeld nog supermarkten zijn?”

Steinbuch sprak in Wageningen tijdens de sessie over hightech systems in food. Hij gaf aan dat er in 1900 in New York vrijwel uitsluitend koetsen met paarden reden. “Dertien jaar later waren in het straatbeeld alleen nog maar auto’s te zien. ‘Disruptions’ kunnen heel snel gaan.”

Dezelfde structuren

“De agrarische sector is efficiënt georganiseerd, maar er wordt gewerkt met dezelfde structuren als twintig jaar geleden. Is dat de toekomst?” Op de vraag of de wereld dan toegaat naar kunstmatige melk, kon Steinbuch geen antwoord geven. “Maar als je puur kijkt naar duurzaamheid is het fokken en voeden van koeien in de toekomst op deze manier niet meer vol te houden.”

In de machine-industrie in de agro en food is volgens hem al wel veel geautomatiseerd, maar dat is vooral mechanisatie. “Nu gaat het om sensors voor Internet of Things en dus om koppelingen van informatie en data. Hier liggen uitdagingen.”

Lees meer over de Food Valley Expo in het komende nummer van vakblad EVMI (op 27 oktober).

Nog geen abonnee?

Lees ook:

Paardloze koets en koeloze melk (17 juni 2014) (Premium)

Altijd op de hoogte blijven?