Winnie Sorgdrager leidt onderzoek fipronilaffaire

23 augustus 2017

Oud-minister van Justitie en kid van de Raad van State Winnie Sorgdrager (D66) krijgt de opdracht om het onderzoek te leiden naar de fipronilaffaire die de eiersector in zowel Nederland als België heeft getroffen. Minister Edith Schippers (VWS) en staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) maakten dat vanmiddag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Sorgdrager moet inzichtelijk maken hoe deze crisis heeft kunnen gebeuren, wat de rol en verantwoordelijkheid van alle betrokkenen is geweest en hoe zij met elkaar zijn omgegaan. Haar onderzoek moet tevens aangeven welke lessen uit de situatie kunnen worden getrokken. De precieze opdrachtformulering moet nog komen en zal op korte termijn aan de Tweede Kamer worden voorgelegd voor commentaar. Het onderzoek moet bij voorkeur voor het einde van dit jaar zijn afgerond.

Ook maakten de demissionaire bewindslieden bekend dat de schade zo'n €33 miljoen bedraagt. Dat bedrag werd berekend door Wageningen Economic Reserach in opdracht van staatssecretaris Van Dam. De gemiddelde schade per pluimveebedrijf bedraagt tussen de 120.000 en 220.000 euro voor een pluimveebedrijf. De berekening houden geen rekening gehouden met vervolgschade, zoals bijvoorbeeld het verslechterde imago van Nederlandse eieren. De pluimveehouderijsector houdt rekening met een totale kostenpost van €150 miljoen. In totaal zijn er tot nu toe 258 bedrijven geblokkeerd. Een deel is inmiddels weer vrijgegeven.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?