Wonderdiëten? Tijd voor tegengeluid!

13 april 2011

AMSTERDAM - Dokter Frank- en Sonja Bakker-diëten werken niet. De voedingswetenschap heeft genoeg van de mooie beloftes van dieetgoeroes en vindt het tijd voor een tegengeluid.

"De wonderdiëten hebben geen wetenschappelijke onderbouwing en werken op termijn niet. Dat weten we al zo lang." Dat stellen de Wageningse voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens in hun nieuwe boek ‘Gezond eten, gewoon doen. Goede voeding volgens de wetenschap’.

Voor het boek ging Frans Kok als proefpersoon een voedingsexperiment van 2 maanden aan. De eerste maand heeft hij ongezond gegeten en daarna een maand gezond. In het laboratorium in Wageningen zijn verschillende bloedmonsters geanalyseerd en in het ziekenhuis in Ede zijn mri-foto’s genomen.

Ongezonde maand
In de ongezonde maand nam Kok witbrood met zoetigheid en volvette kaas voor ontbijt, lunchte hij met brood met ongezonde margarine en ’s avonds at hij veel vet vlees en weinig groenten. Ook nam hij tussendoortjes en bewoog hij minder.

In die maand nam zijn gewicht meer dan twee kilo toe. Een groot deel daarvan ging in de buikstreek zitten, in de ongezonde regio van het lichaam. Ook de bloedwaarden lieten al snel een ongunstig beeld zien.

Gezonde maand
In de tweede, gezonde maand at Kok volgens de officiële voedingsrichtlijnen, met veel vezels en minder verzadigde vetten en zout. Ook de lichamelijke activiteit werd intensiever. De aangekomen kilo’s verdwenen die maand dan ook als sneeuw voor de zon.

Volgens Kok kun je met wonderdiëten als die van Dokter Frank snel afvallen, maar omdat mensen dit niet volhouden, vallen ze terug in het oude leef- en eetpatroon waardoor het gewicht juist weer toeneemt. “Of ze houden het wel vol en dan krijg je domweg te weinig calorieën binnen. Het lichaam kan daar niet tegen.”

Het boek beschrijft hoe wereldwijd onderzoek met grote groepen mensen voedingsadviezen opleveren. De nadruk ligt, volgens de schrijvers, niet op het verliezen van kilo’s maar op het gezond op gewicht houden van je lichaam. Er wordt besproken hoeveel er gegeten moet worden, welke eetkeuzes de voorkeur hebben en waarom die gezond zijn.

Gezond eten, gewoon doen
Frans Kok en Broer Scholtens
160 pagina’s
Prijs: € 19,95
ISBN: 978 90 351 3625 0
Uitgeverij Bert Bakker
Verschijningsdatum: 21 april 2011

Lees ook:
Restaurant serveert schnitzel van kilo (29 juli 2010) 

Crashdieet werkt wél (4 juni 2009)

Specifieke macronutriënten geen invloed op dieetresultaat (27 februari 2009)

WeightWatchers zet Sonja bij het vuil (16 januari 2008)

WUR neemt Sonja Bakker de maat (30 november 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over afvallen

Altijd op de hoogte blijven?