WUR zoekt partners kristallisatietechnologie

23 juli 2015

Wageningen UR zoekt partners voor de verdere ontwikkeling van de kristallisatietechnologie.

Wageningen UR Food & Biobased Research heeft een nieuwe methode ontwikkeld om suikers, aminozuren en organische zuren te isoleren uit waterige stromen. Deze nieuwe technologie is gebaseerd op ‘anti solvent kristallisatie’ en blijkt toepasbaar te zijn op meerdere grondstoffen.

 

Scheiden componenten

Deze kristallisatietechnologie kan gebruikt worden voor het scheiden van waardevolle componenten uit complexe mengsels op een energie-efficiënte en kosteneffectieve manier. Wageningen UR zoekt partners om de technologie verder door te ontwikkelen in nieuwe projecten, bijvoorbeeld op het gebied van suikerrijke reststromen, eiwitten of organische zuren zoals bijvoorbeeld agrofood-reststromen.

Verschillende grondstof- en reststromen, zoals suikerbieten en zuivelgrondstoffen, bevatten waardevolle suikers, aminozuren en organische zuren. Vaak bestaan deze stromen uit een mix van componenten en deze vragen om veel bewerkingen om te komen tot een zuiver product. Dit maakt de processen duur en vraagt relatief veel energie.

Anti-oplosmiddel

In het door Wageningen UR Food & Biobased Research ontwikkelde proces voor suikerstromen voegt men een anti-oplosmiddel aan de waterige massa toe waardoor de suikers minder oplosbaar worden. Vervolgens wordt het watervolume verkleind door het water weg te vangen. Daardoor worden de suikers onoplosbaar en kristalliseren. De nieuwe technologie maakt lokale verwerking mogelijk, waardoor dan kosten voor transport en residuverwerking verminderd kunnen worden. Op grotere schaal kan het proces gebruikt worden om bepaalde zuiveringen (zoals carbonatatie) achterwege te laten, en om een huidige centrifugestap te vervangen door een energiezuinigere filtratiestap.

Aanmelden

Geïnteresseerde partijen kunnen voor 12 september contact opnemen met Gulden Yilmaz, programmamanager bioraffinage Wageningen UR, via tel. 0317-480238 of gulden.yilmaz@wur.nl.

Lees ook:

Partners gezocht voor onderzoek verwaarden eiwitstromen (7 april 2015)

Altijd op de hoogte blijven?