Zembla: ‘Asbest in brood Bakkersland’

9 januari 2014

HILVERSUM - Bakkersland heeft in de zomer van 2013 brood teruggehaald uit het distributiecentrum van een retailer omdat er asbest op was terechtgekomen. Dat verklaart het bedrijf in een tv-programma van Zembla.

Het asbest was afkomstig van de oude, industriële broodovens van het bedrijf. Van zeker 3 ovens van Bakkersland in Nederland is asbest (dat in de ovens als isolatiemateriaal wordt gebruikt) losgekomen. In 2011 gebeurde dat bij de bakkerij in Wateringen en in 2013 in Waalwijk en Zwanenburg.

Een bron in de bakkerijsector stelde tegenover Zembla dat in 2013 in een oven van Bakkersland asbest is terechtgekomen op brood dat bestemd was voor een supermarktketen. Bakkersland bevestigt dit: “Het brood waar asbest op terecht is gekomen, is vernietigd. En daar waar het nodig was, hebben we het brood terug laten halen.”

Dit gebeurde uit het distributiecentrum van een supermarktketen, dus voor het in de schappen lag. Om welke keten het gaat, wil Bakkersland niet zeggen. Het bedrijf levert aan ketens als Albert Heijn en Jumbo.

'Geen gevaar'

Bakkersland stelt dat werknemers nooit gevaar hebben gelopen, omdat geen asbest in de lucht is aangetroffen. Er is ook geen sprake van gevaar voor de consument. Het eten van asbest zou niet gevaarlijk zijn. Deskundigen zeggen dat het tegendeel ook nog nooit bewezen is.

Bakkersland stelt dat het bedrijf pas in 2013 besefte hoe urgent de situatie was. Inmiddels is besloten alle ovens te vervangen. Dat gaat twee jaar duren.

Volgens Wim van der Linden, voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Bakkersland, is er geen geld om de ovens te vervangen, omdat bakkerijen worden afgeknepen door supermarkten. “Als die meer marge zouden geven, zouden alle ovens vernieuwd kunnen worden.”

Volgens Bakkersland hebben de incidenten met asbestovens niets te maken met de lage prijzen die supermarkten betalen voor het brood. Er zou voldoende geld zijn om te investeren in de bakkerijen.

De Zembla-uitzending ‘Bodemprijzen en kiloknallers’ wordt donderdag 9 januari om 21:10 uur uitgezonden bij de Vara op Nederland 2.

Reactie Bakkersland

Bakkersland: ‘Geen asbestbrood in schappen terechtgekomen’

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?