Hoewel het zoutgehalte in levensmiddelen nog altijd daalt, is de afname niet meer zo sterk als tussen 2011 en 2013. Dat blijkt uit onderzoek van de NVWA. Ook zijn er nog steeds grote verschillen tussen producten in dezelfde productsoort.
De grootste gemiddelde afname van het zoutgehalte in 2015 ten opzichte van 2011 is bereikt in conserven van enkelvoudige groenten en peulvruchten (-31 procent), Goudse Kaas 48+ (-22,7 procent) en brood (-15,3 procent).
Ook stijging zoutgehalte
In de groep conserven (overig) en in sauzen is sinds 2011 het zoutgehalte in de hele productgroep juist gestegen met respectievelijk 27,4 en 15,7 procent.
De NVWA doet onderzoek naar de tien productgroepen brood, chips & zoutjes, conserven, diepvriessnacks, kaas, kant- en klaarmaaltijden, koek & banket, sauzen, soepen en vleeswaren.
In elke productgroep werden tien productsoorten bemonsterd en per productsoort (als dat mogelijk was) ook nog eens tien vergelijkbare producten. Dit zijn de meest gangbare producten in die productsoort.
Variatie binnen productsoort
Binnen de productgroepen is er een grote spreiding. Zo is er sinds de start van de onderzoeken bij productsoort ketjap manis (binnen productgroep sauzen) een zoutgehalte dat varieert tussen 2,5 en 10 procent.
Vorig jaar heeft de NVWA 1072 unieke producten onderzocht, zowel huismerken als overige merken. Het keukenzoutgehalte werd bepaald door analyse van het natrium maal 2,5.
Meer zout gedeclareerd
De aangegeven hoeveelheid zout op het etiket was in 2015 gemiddeld 1,39 procent. Dit lag hoger dan de werkelijke (geanalyseerde) hoeveelheid zout die gemiddeld op 1,33 procent lag. Mogelijk worden de etiketten niet voortdurend aangepast omdat de zoutreductie stapsgewijs gebeurt, stelt de NVWA.
Lees ook:
- EVMI achtergrond & analyse – Zoutvermindering (Premium)
- Nog geen zoutverlaging vleeswaren/vleesbereidingen (18 december 2014)