Ook zuivel- en kaasproducten krijgen het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming. Begin 2016 zal bekend zijn aan welke dierenwelzijnseisen moet worden voldaan, om in aanmerking te komen voor het keurmerk op basis van één of meer sterren.
Dat meldt Dierenbescherming-directeur Frank Dales in Levensmiddelenkrant. De roep om deze certificering kwam volgens hem vanuit de zuivelsector zelf.
Daarmee komt het Beter Leven kenmerk behalve op verpakkingen van vlees en vleesproducten nu ook op zuivel en kaas.
Weidegang
Weidegang alleen betekent nog niet direct één ster. Het is wel belangrijk, maar er is meer, zoals goede condities in de stal, benadrukt hij.
Kaas is een ander verhaal, stelt Dales. “Producenten hebben geen gescheiden lijnen, zoals die er in slachthuizen bijvoorbeeld wel zijn. Dat vergt een investering waar de zuivelsector ook aan moet.”
Investeren
Zuivelaars als FrieslandCampina halen volgens hem de laatste tijd enorme winsten, dus is het in zijn ogen nu tijd voor hen om te investeren in dierenwelzijn.
Rond de jaarwisseling gaat de Dierenbescherming met de industrie en wetenschap om de tafel om criteria op te stellen voor diervriendelijke producten.
Zuivel en kaas met het Beter Leven kenmerk zullen wel iets duurder worden. Maar de consument wil best extra betalen voor goed eten, blijkt volgens Dales uit eigen onderzoek.
Lees ook:
EVMI achtergrond & analyse – Verduurzaming voeding (Premium)
- Questionmark vergelijkt vlees op dierenwelzijn (5 oktober 2015)
- App voor transparantie in de zuivelketen (15 september 2015)
- Steeds meer bedrijven over op Beter Leven-vlees (23 april 2014)